volop participatietips
    Contact   Webversie  
 
 
 
Hoe de Stomavereniging een breed gedragen onderzoeksagenda maakte
Met maar liefst 18 samenwerkingspartijen maakte de Stomavereniging in anderhalf jaar tijd een onderzoeksagenda vanuit patiëntenperspectief. In grote lijnen gebeurde dat volgens de James Lind Alliance methode. Met de agenda wil de Stomavereniging innovaties stimuleren en de stomazorg verbeteren.
Directeur Stomavereniging Jan Hobbelen: "Wij zien het liefste onderzoek naar de echte knelpunten waar mensen met een stoma tegenaan lopen.”
 
 
 
 
 
Leestip: proefschrift ‘Inclusief onderzoek’
 
Kijktip: webinars inclusieve wetenschap
Sofie Sergeant promoveerde op het proefschrift 'Working Together, Learning Together Towards Universal Design for Research'. Voor haar onderzoek creëerde ze een ruimte voor inclusieve samenwerking en voor reflectie. Daarbinnen ontstond de CABRIO-training: een training van en voor inclusieve onderzoeksteams.
Gebpubliceerd op de website Kennisplein gehandicaptensector.
 
Hoe inclusief is jouw onderzoek, wat zijn de gevolgen van niet-inclusief onderzoek en hoe zorg je dat je onderzoek inclusiever wordt?

Kijktip: serie webinars van Pharos met ethische vragen en praktische tips over inclusieve wetenschap en inclusief onderzoek.
 
 
 
 
 
 
29
juni
 
 
Webinar: Begrijpelijke onderzoeksmaterialen
16:00 - 17:00 Webinar van Pharos over begrijpelijke patiëntinformatie, toestemmingsformulieren en vragenlijsten.
 
 
 
 
 
 
Samen met burgers zorg en welzijn anders organiseren
Vooruitstrevende zorgprofessionals en bestuurders, 3 grote patiëntenorganisaties en lokale netwerken vinden elkaar in ‘Drachten op eigen Wieken’. Dit is het burgerplatform in Smallingerland dat werkt aan gezondheid door eigen regie en betere organisatie van zorg, welzijn en leefomgeving die aansluit bij behoeften van burgers.
Huisarts Wim Brunninkhuis, één van de initiatiefnemers van dit burgerplatform: “Verandering realiseer je samen met de patiënt.”
 
 
 
 
Breng coronaproblematiek samen met jongeren in kaart
Het betrekken van jongeren verrijkt de opzet van onderzoek en dat leidt tot beter geïnformeerde en gedragen besluitvorming. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Onderzoeksvragen die jongeren stelden aan de wetenschap zijn gepubliceerd in het manifest van de NWA-Jongeren Challenge. Het manifest bevat adviezen voor beleidsmakers, wetenschappers en bestuurders over de rol van jongeren en corona. Het is gepubliceerd op de website van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.
 
 
 
 
foto van online bijeenkomst
 
Dossier online participatie
Het afgelopen jaar is veel ervaring opgedaan met online participatie. In het dossier 'Participatie online organiseren' op Participatiekompas vind je informatie over afwegingen, mogelijkheden, tips en voorbeelden van online participatie. Wat werkt, wat werkt niet?
 
 
 
  Veel gelezen op Participatiekompas  
 
 
 
Patiëntenregister maakt NVHP relevante partner voor onderzoekers
Kennisbank > praktijkvoorbeeld
   
 
 
 
 
Overeenstemming bereiken met de Delphi-methode
Kennisbank > methode
   
 
 
 
 
7 aanbevelingen voor patiëntenparticipatie bij de ontwikkeling van e-health
Kennisbank > tool
   
 
 
 
 
 
 
Tip de redactie!
Met praktische handvatten en inspirerende voorbeelden wijst Participatiekompas de weg naar patiëntenparticipatie. Voor alle betrokken partijen: zorgverleners, beleidsmakers, onderzoekers én patiëntenorganisaties.

We zijn altijd op zoek naar interessante publicaties, bijeenkomsten en praktijkvoorbeelden. Heb je tips, vragen of opmerkingen? Van harte welkom!
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |