jongeren als gelijkwaardige onderzoekspartners
    Contact   Webversie  
 
 
 
Jongeren als onderzoekspartner #hoedan?
Hoe betrek je jongeren op een goede manier bij onderzoek? De jongeren Eline en Elise werkten samen met onderzoeker Femke. Als gelijkwaardige onderzoekspartners, tot en met de data-analyse. Hoe deden ze dat?
Interview met onderzoeker Femke van Schelven en beide jongeren. Het artikel sluit af met 5 tips om jongeren te betrekken.
 
"Je merkt dat de deelnemers zich meer openstellen als leeftijdgenoten de workshops presenteren." - Onderzoeker Femke van Schelven
 
 
 
 
Win-win: ReumaZorg Nederland werkt samen met Lareb
Petra Borsje van patiëntenorganisatie ReumaZorg Nederland volgde de EUPATI NL-opleiding bij PGOsupport. Deze opleiding biedt patiëntenvertegenwoordigers de kennis en tools om als volwaardige gesprekspartner in het geneesmiddelenveld op te kunnen treden.
Het leidde tot een structurele samenwerking met bijwerkingencentrum Lareb.
Lees het interview op de website van PGOsupport.
 
"De lijntjes zijn kort, we voeden elkaar met informatie. - Gerda Weits, Lareb
 
 
 
 
 
Lees-/kijktip: Inspraak door een maatschappelijk panel
 
Kijktip: Patiënt Preference Trial Design
Het is belangrijk dat wetenschappelijk onderzoek aansluit bij de behoeften en wensen van de doelgroep. In het geval van preventie is dat vaak de ‘gezonde burger’. En dat kan iedereen zijn. In het deelprogramma Vroege Opsporing van ZonMw loopt een experiment met een maatschappelijk panel waarin maatschappelijke organisaties en patiëntverenigingen vertegenwoordigd zijn. Zij denken mee over de onderzoeksprogrammering. “We gaan het gesprek aan met de burger.”

Lees het op de ZonMw-website.
 
Webinar van onderzoeksplatform DORP over patient preference trial design (PPT). Met een PPT kunnen patiënten die deelnemen aan klinisch onderzoek hun voorkeursbehandeling kiezen.
Gewoonlijk worden deelnemende patiënten willekeurig toegewezen aan een type behandeling bij een standaard randomized controlled trial (RCT). Werving van patiënten voor een RCT verloopt vaak moeizaam. PPT-design biedt een aantrekkelijk alternatief.
In het webinar komen 2 casussen aan bod.

Kijk op de website van onderzoeksplatform DORP.
 
 
 
 
 
Extra kansen voor participatie bij medicijnonderzoek
Nieuwe Europese regels bij medicijnonderzoek verplichten tot het maken van een begrijpelijke samenvatting van de onderzoeksresultaten. Dominique Hamerlijnck is  medeauteur van de Europese richtlijn voor de lekensamenvatting. Zij ziet in de nieuwe regelgeving mooie kansen voor participatie van patiëntenvertegenwoordigers. “Ik adviseer patiëntenvertegenwoordigers: praat al in de planningsfase met klinisch onderzoekers.”

Lees het interview met Dominique op de website van EUPATI Nl.
 
 
 
 
 
31
januari
 
 
Netwerkbijeenkomst patiëntenkoepels en PGOsupport: gemeenteraadsverkiezingen
Online netwerkbijeenkomst maandag 31 maart, vanaf 13:30. Thema: gemeenteraadsverkiezingen en de mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de lokale politiek.
 
 
 
 
 
 
3
februari
 
 
Innovatiecafé: patiëntparticipatie bij innovatie
Innovatiecafé van ‘Zorg voor innoveren’, thema: patiëntparticipatie. Via Zoom, deelname gratis.
 
 
 
 
 
 
22
maart
 
 
LSH PPS dag
Zevende editie van de Life Sciences & Health Publiek-Private Samenwerking dag. Ontmoet nieuwe partners en laat je bijpraten over innovatieve ontwikkelingen in publiek-private samenwerking op de LSH PPS dag van ZonMw en HealthHolland.
 
 
 
 
 
  Veel gelezen op Participatiekompas  
 
 
 
Participatiematrix geeft patiëntenvertegenwoordiger meer invloed
Kennisbank> De matrix bevordert de samenwerking in onderzoeksprojecten.
   
 
 
 
 
5x ‘Patiëntenparticipatie by design’
Blog> Patiëntenparticipatie vraagt altijd maatwerk.
   
 
 
 
 
Argumentatie voor patiëntenparticipatie
Kickstarter voor onderzoekers> Waarom zou je patiënten betrekken bij je onderzoek?
   
 
 
 
 
 
 
Tip de redactie!
Participatiekompas wijst de weg  naar patiëntenparticipatie. Met praktische handvatten en inspirerende voorbeelden om patiënten en cliënten te betrekken. We richten ons op alle betrokken partijen: zorgverleners, beleidsmakers, onderzoekers en patiëntenorganisaties.

Heb je een interessante publicatie, bijeenkomst of een mooi en praktijkvoorbeeld? Een tip, een vraag of opmerking? Laat het weten!
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |