asjeblieft: je maandelijkse participatie-inspiratie
    Contact   Webversie  
 
 
 
Keuzecriteria voor participatietools
Welke participatietool kies je om burgers te betrekken? Dat hangt af van de centrale participatievraag en de gewenste interactievorm, aldus onderzoek van de Hogeschool Utrecht. De keuze van een tool gebeurt tot nu toe vooral intuïtief, vanuit ervaring en aannames. Maar effectieve participatie vraagt om een onderbouwde keuze. Hoe maak je die? Christine Bleijenberg onderzocht het.
 
 
 
 
 
Autismestudie gepauzeerd
 
Participatie in bijeenkomsten
Gesprek over relevantie van onderzoek is belangrijk. Een grote genetische studie naar het ontstaan van autisme is gepauzeerd onder druk van de patiëntenorganisatie. Het doel van de studie was onvoldoende duidelijk. Dat riep bij patiënten zorgen op over het verkeerd gebruik van de resultaten in behandeling en/of voorkomen van autisme. De onderzoekers gaan nu eerst uitgebreider met de autismegemeenschap in gesprek.
Lees het artikel op Nature.com  (Engels) 
 
Gelezen in Nature: Tips om te zorgen dat wetenschappelijke bijeenkomsten zo georganiseerd zijn, dat patiënten zich welkom voelen en ook een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren. Waar kun je als organisator rekening mee houden?

Lees het artikel 'Making scientific meetings a welcome place for patient partners' op Nature.com (Engels)
 
 
 
 
 
Uitgelicht: Toolkit patiëntenparticipatie in palliatieve zorg
Mensen in de palliatieve levensfase kunnen en willen ook participeren.
Deze toolkit is het resultaat van een onderzoeksproject van Zuyd Hogeschool, Zorgbelang Limburg en Huis voor de Zorg. Zij willen hiermee een bijdrage leveren aan het meer betrekken van mensen in de palliatieve levensfase, hun mantelzorgers en patiëntenvertegenwoordigers bij onderzoek en zorg.
 
 
 
 
 
10
november
 
 
CBG-collegedag Balans in roerige tijden
10:00 - 13:00 uur, online. Relatiedag voor apothekers, artsen, patiëntvertegenwoordigers, wetenschappers. Over onderwerpen als ethiek, risicocommunicatie en remote clinical trials.
 
 
 
 
 
 
17
november
 
 
Patient Preference Trial (PPT) Design in de oncologie
13:00 - 15:30, online webinar van researchplatform DORP. Binnen klinisch (oncologisch) onderzoek wordt Randomized Controlled Trial beschouwd als de standaard. PPT biedt een mogelijkheid om de voorkeuren van patiënten een plek te geven.
 
 
 
 
 
  Veel gelezen op Participatiekompas  
 
 
 
Argumentatie voor patiëntenparticipatie
Kickstarter > Waarom zou je patiënten betrekken bij je onderzoek?
   
 
 
 
 
Als woorden niet je grootste vrienden zijn
Publicatie > Patiëntenparticipatie bij lage gezondheidsvaardigheden. Hoe betrek je deze doelgroep bij verbetertrajecten in de zorg?
   
 
 
 
 
Organisatievorm oranjeborg maakt participatie vanzelfsprekend
Praktijkvoorbeeld > Bewoners van Oranjeborg scoren bovengemiddeld op Positieve Gezondheid. Begeleiders doen ook alles voor een fijne leefomgeving.
   
 
 
 
 
Ouderen en mantelzorgers over persoonlijke gezondheidsomgevingen
Onderzoek > Ouderen en mantelzorgers zien toegevoegde waarde in PGO's, maar vooralsnog voldoen deze niet aan de gebruikerseisen en verwachtingen van deze gebruikersgroep.
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tip de redactie!
Met praktische handvatten en inspirerende voorbeelden wijst Participatiekompas de weg naar patiëntenparticipatie. Voor alle betrokken partijen: zorgverleners, beleidsmakers, onderzoekers én patiëntenorganisaties.

We zijn altijd op zoek naar interessante publicaties, bijeenkomsten en praktijkvoorbeelden. Heb je tips, vragen of opmerkingen? Van harte welkom!
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |