asjeblieft: maandelijkse participatie-inspiratie
    Contact   Webversie  
 
 
 
Opleiding voor patiëntenvertegenwoordiger geneesmiddelenveld
Recent startte bij PGOsupport de tweede leergang van de EUPATI NL-opleiding. De komende 14 maanden volgen 18 gemotiveerde studenten de opleiding tot patiëntenvertegenwoordiger in het geneesmiddelenveld. Zoals Sanne van Rijn die zich inzet voor mensen met HCAWA-D, in de volksmond de Katwijkse Ziekte. Of Mariëtte Verbrakel, lid van het College van Ervaringsdeskundigen van Harteraad. Haar drijfveer om de opleiding te volgen: een nog betere gesprekspartner zijn bij langlopende geneesmiddelenonderzoeken én doorbouwen aan een breed, constructief netwerk.
In de opleiding werkt PGOsupport samen met alle relevante partijen in het geneesmiddelenveld: onderzoekers, farmaceuten, fondsen en beleidsorganisaties.
 
 
 
 
 
Lezen: 10 tips voor duurzame samenwerking
 
Luisteren: Podcast over inclusief onderzoek
De subsidie voor je project is gestopt. In het programma werkte je met veel partijen samen. Die samenwerking is ook na afloop van het programma zinvol en waardevol. Hoe blijf je samenwerken, als de financiering stopt? Els de Maijer, onderzoeker duurzame samenwerking en innovatie, geeft 10 tips om de samenwerking in stand te houden. Lees de publicatie in de Kennisbank op Participatiekompas.
 
Sofie Sergeant deed promotie-onderzoek naar goede samenwerking tussen ervaringsdeskundigen, professionals en academici.

Bijzonder: samen met Henriëtte Sandvoort van de LFB, vereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking, maakte ze ook een korte, driedelige podcastversie van haar proefschrift in begrijpelijke taal.
 
 
 
 
 
Dossier online participatie
In coronatijd is veel ervaring opgedaan met online participatie. In de kennisbank op Participatiekompas vind je het dossier 'Participatie online organiseren'. Daarin lees je alles over afwegingen, mogelijkheden, tips en voorbeelden van online participatie. Wat werkt, wat werkt niet? Het dossier sluit af met nuttige links naar meer relevante informatie. Zoals de  recent toegevoegde link naar het whitepaper 'Online participatie' van Patiëntenfederatie Nederland.
 
 
 
 
Uitgelicht: spiegelgesprekmethode
De spiegelgesprekmethode houdt zorgverleners letterlijk een spiegel voor. Door aanwezig te zijn bij zo'n gesprek zijn zorgverleners zich meer bewust van hoe patiënten/cliënten de zorg op hun afdeling ervaren. De methode kan concrete aanknopingspunten geven om de zorg te verbeteren.
 
 
 
 
 
8
oktober
 
 
Masterclass Jongerenparticipatie in onderzoek
9:30 - 14:00 uur Digitaal, via Zoom. ZonMw, ism Christine Dedding (UMC Amsterdam). Voor onderzoekers én voor jongeren. Deelname gratis.
 
 
 
 
 
 
10
november
 
 
CBG-collegedag Balans in roerige tijden
Online bijeenkomst met onderwerpen als ethiek, risicocommunicatie en remote clinical trials. Relatiedag voor apothekers, artsen, patiëntvertegenwoordigers, wetenschappers.
 
 
 
 
 
 
Leestip: Breinstraat
Breinstraat is een website met informatie en antwoorden voor en door jongeren en jongvolwassenen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De website is gemaakt en wordt beheerd met en door jongeren zelf.
 
 
 
  Veel gelezen op Participatiekompas  
 
 
 
Participatieladder
Kickstarter > Patiëntenvertegenwoordigers kunnen op veel manieren bijdragen aan onderzoek. De participatieladder wordt vaak gebruikt om de verschillende niveaus duidelijk te maken.
   
 
 
 
 
Wereldcafé: delen van kennis en inzichten
Methode > Het Wereldcafé is een conversatievorm die samenwerking optimaal stimuleert en goede en breed gedragen ideeën oplevert.
   
 
 
 
 
Open Space: een andere manier van overleg
Methode > Tijdens een Open Space bijeenkomst bespreken professionals en cliënten hun ervaringen met een specifiek thema. Een gesprek zonder vergaderstructuur maar wel met een gezamenlijk doel.
   
 
 
 
 
 
 
Tip de redactie!
Met praktische handvatten en inspirerende voorbeelden wijst Participatiekompas de weg naar patiëntenparticipatie. Voor alle betrokken partijen: zorgverleners, beleidsmakers, onderzoekers én patiëntenorganisaties.

We zijn altijd op zoek naar interessante publicaties, bijeenkomsten en praktijkvoorbeelden. Heb je tips, vragen of opmerkingen? Van harte welkom!
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |