de aanpak van FCIC
    Contact   Webversie  
 
 
 
Onderzoeksagenda in de snelkookpan
In een tweedaagse expertmeeting formuleerden zorgprofessionals, onderzoekers én ervaringsdeskundigen de belangrijkste onderzoeksvragen vanuit patiëntenperspectief. Hoe kregen ze dat voor elkaar?
 
Heel bijzonder: naast 2 hoogleraren die er de volle 2 dagen bij waren, namen ook intensivisten, verpleegkundigen, psychologen en ervaringsdeskundigen heel actief deel.
Margo van Mol, secretaris van netwerkorganisatie FCIC.
 
 
 
 
Impactverhaal
Nieuw in de kennisbank op Participatiekompas: methode impactverhaal, of Theory of Change.
Iedere organisatie wil impact realiseren voor zijn patiënten- of cliëntengroep. Hoe weet je dan of je de goede dingen doet en of je activiteiten impact hebben? Een gezamenlijk opgestelde verandertheorie of impactverhaal, maakt inzichtelijk hoe de beoogde verandering tot stand komt. Van daaruit kun je bepalen wat je moet weten om erachter te komen wat de impact is.
 
 
 
 
 
Leestip: Een andere kijk op samenwerken
 
Leestip: Grip op een inclusief beleid
ZonMW nodigde een onderzoeker, een dirigent én een architect uit om te praten over samenwerken, want: “Met de complexe vraagstukken waar we voor staan in de zorg, is grensoverschrijdend samenwerken een must. Iedereen begrijpt dat een violist en een hoboïst elkaar nodig hebben voor een goede symfonie. Zo moeten we ook naar ons eigen werk kijken!”
ZonMw deelt de 5 mooiste tips voor succesvolle samenwerking.
 
Movisie deelt tools en kennisdocumenten die gemeenten helpen om inclusief beleid vorm te geven.
Zoals de vier-stappenmethodiek Ervaringskennis in beleid, klantreis sociaal domein, stappenplan inclusief beleid.
De tools en documenten zijn geschreven voor gemeenten, maar ook interessant en bruikbaar voor wie aan de slag wil met inclusieve (patiënten)participatie in zorg en onderzoek.
 
 
 
 
 
Uitgelicht: Handleiding EBCD-methode
In de methodiek van Experience-Based-Co-Design (EBCD) vormen patiëntenervaringen het uitgangspunt voor een verbetertraject in de zorg. Met actieve, betekenisvolle participatie van patiënten, mantelzorgers én zorgverleners. Een handleiding voor deze methode vind je in de kennisbank op Participatiekompas.
 
 
 
  Veel gelezen op Participatiekompas  
 
 
 
De participatieladder voor wetenschappelijk onderzoek
Kickstarter > Wat kunnen patiënten op welke manier betekenen voor je onderzoek?
   
 
 
 
 
Keuzecriteria voor participatietools
Artikel > Welke participatietool je kiest om burgers te betrekken, hangt af van de centrale participatievraag en de gewenste interactievorm.
   
 
 
 
 
Open space bijeenkomst: een andere manier van overleg
Kennisbank > Professionals en cliënten discussiëren over hun ervaringen met een specifiek thema. Zonder vergaderstructuur en zonder sturing van bovenaf.
   
 
 
 
 
 
 
Tip de redactie!
Met praktische handvatten en inspirerende voorbeelden helpt  Participatiekompas je bij het vormgeven van patiëntenparticipatie. Voor alle betrokken partijen: zorgverleners, beleidsmakers, onderzoekers én patiëntenorganisaties.

Heb je of ken je een interessante publicatie, bijeenkomst of leerzaam  praktijkvoorbeeld? Deel je tips, vragen of opmerkingen.
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |