mooie participatievoorbeelden
    Contact   Webversie  
 
 
 
Mensen met dementie betrekken
Waar begin je als je patiënten wilt betrekken bij je onderzoek? Dat is voor veel onderzoekers best een zoektocht. En helemaal als het gaat om mensen met dementie. Vaak komen dan de mantelzorgers in beeld die namens hen spreken.

Maar niet als het aan promovenda Pascale Heins ligt: “Mensen met dementie kunnen écht meer dan je denkt. Zelfs in online sessies, is mijn ervaring.” Daar wilden we meer van weten. We vroegen Pascale en collega-onderzoekers Maud Hevink en Iris Linden van de Universiteit Maastricht Alzheimer Centrum Limburg naar hun ervaringen en tips.
 
 
 
 
Mooi staaltje patiëntenparticipatie bij zorgvernieuwing
De Juiste Zorg op de Juiste Plek is de landelijke aanpak voor een toekomstbestendige zorg. De zorgvernieuwing bij Tergooi Medisch Centrum is daar een leerzaam regionaal voorbeeld van. De inbreng van patiëntenvertegenwoordigers als ‘critical friends’ is een topvoorbeeld om van te leren. We maakten een tweeluik met de ervaringen en tips van de patiëntenvertegenwoordigers én van de zorgverleners.
 
 
 
 
Pictogram De Juiste Zorg op de Juiste Plek
 
ingang Tergooi Medisch Centrum
Deel 1: Critical friends over participeren bij zorgvernieuwing
 
Deel 2: de leerervaringen van Tergooi Medisch Centrum
In het programma 'Zorg Dichterbij' van Tergooi Medisch Centrum is de inbreng van ‘critical friends’ cruciaal. Critical friends zijn ervaringsdeskundigen die zijn opgeleid om kritisch en betrokken mee te denken in projecten rond De Juiste Zorg op de Juiste Plek.

Critical friend Eefje Broertjes: "We hoeven niet zozeer de patiëntervaring op tafel te leggen. Wij zorgen vooral dat betrokkenen erover blijven nadenken wat het betekent voor de patiënt."

We vroegen citical friends Eefje Broertjes en Menno Wagenaar naar hun tips en ervaringen in de samenwerking met Tergooi MC.
 
Het programma ‘Zorg Dichterbij’ van Tergooi MC omvat tientallen deelprojecten om slimmere zorg te realiseren, zodat een kleiner ziekenhuis mogelijk wordt. In het programma werkt het ziekenhuis samen met veel (regionale) partijen.
Voor Tergooi MC is het vanzelfsprekend om de patiënt erbij te betrekken. “De meerwaarde is dat wij continu bevraagd worden over het patiënteffect van dit programma. Door hen ontkomen we niet aan het patiëntenperspectief.”

We vroegen programmamanager Ruud Davids en stafmedewerker participatie Leonie Kok van Tergooi MC naar de samenwerking met de critical friends. Wat zijn hun tips en leerervaringen?
 
 
 
 
 
Lokale en regionale participatie: bruggen bouwen in participatieland
Lokale, regionale en landelijke belangenbehartigers, maar ook de medische wereld en het sociaal domein, participeren ‘langs elkaar heen’. Daardoor worden 'de mensen om wie het echt gaat' vaak niet betrokken.

Dat constateren Marieke van Noort, adviseur lokale participatie, en Joop Beelen, adviseur regionale participatie van PGOsupport.
Hoog tijd om bruggen te slaan en samen zorg- en welzijnsgebruikers meer stem te geven. Hoe dan? Lees het interview met Marieke en Joop op de website van PGOsupport.
 
 
 
 
 
Dossier vormgeven patiëntenparticipatie
 
Training en advies vormgeven patiëntenparticipatie
Waar begin je als je patiënten wilt betrekken bij je onderzoek? Daar is geen recept voor. Eerdere ervaringen, onderzoeksprojecten en literatuur geven wel een richting aan.

Zo zijn er randvoorwaarden, methoden en principes die helpen bij het vormgeven van patiëntenparticipatie. Je vindt ze in de kickstarter voor onderzoekers.
 
De kickstarter al helemaal doorgespit? Dan heb je veel theorie te pakken. Maar, hoe zorg je dat werkprocessen zo zijn ingericht dat patiëntenparticipatie ook echt van de grond komt?
PGOsupport geeft training en advies aan onderzoeksinstelligen. In een verkennend gesprek vertellen we je graag meer over ons veelzijdige aanbod.
 
 
 
 
 
Gezocht voor onderzoek: leden patiëntenadviesraad
Ben je lid van een patiëntenadviesraad in een zorginstelling? Of ken je iemand?
Stagiair Rosanne Wessemius zoekt patiëntenadviesraden voor haar onderzoek. Neem contact met haar op en help mee de adviesraden te versterken. Lees meer over het onderzoek van Rosanne en hoe je anoniem kunt meedoen of mail meteen naar r.wessemius@pgosupport.nl.
 
 
 
 
Werkboek communiceren over onderzoek met de praktijk
Hoe betrek je professionals en cliënten bij je onderzoek? Welke kennis en welke vorm spreekt hen aan? Hoe zorg je dat ze jouw onderzoek omarmen en de producten die daaruit voortkomen gebruiken in de praktijk? Het werkboek Communiceren over onderzoek met de praktijk geeft hier antwoord op met tips en invuloefeningen. Je vindt het nu in de kennisbank.
 
 
 
 
Proefschrift over patiëntenregistraties
De rol van patiëntenregisters is steeds belangrijker bij registratie van medicijnen. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van Carla Jonker.
Vooral bij zeldzame ziekten kunnen registers invulling geven aan ontbrekende informatie. Bijvoorbeeld wanneer de patiëntengroep klein is. Bij hemofilie, een zeldzame stollingsstoornis, is er al een lange geschiedenis met het gebruik van patiëntenregisters.
Je vindt het proefschrift op de website van het CBG.
 
 
 
 
 
Webinar 'Patients Involvement in Scientific Publications'
 
Tip de redactie!
Webinar over betrokkenheid van patiënten bij wetenschappelijke publicaties in het geneesmiddelenveld.

Onder meer Amy Price, editor van de British Medical Journal, geeft een boeiende inkijk in het perspectief van een wetenschappelijk tijdschrift dat al een aantal jaren stevig aan de weg timmert op het vlak van patiëntenparticipatie.  
 
Met praktische handvatten en inspirerende voorbeelden wijst Participatiekompas de weg naar patiëntenparticipatie. Voor alle betrokken partijen: zorgverleners, beleidsmakers, onderzoekers én patiëntenorganisaties.

We zijn altijd op zoek naar interessante publicaties, bijeenkomsten en praktijkvoorbeelden. Heb je tips, vragen of opmerkingen? Van harte welkom!
 
 
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
23
mei en 27 juni
 
 
Participatie bij richtlijnontwikkeling
2 dagen op locatie in Utrecht + online voorbereiding. Leer hoe je het perspectief van de patiënt inbrengt tijdens het traject van richtlijnontwikkeling. Cursus van PGOsupport.
 
 
 
 
 
 
24
juni
 
 
Wegwijs in de klinische epidemiologie
1 dag op locatie in Utrecht. Voor patiëntenvertegenwoordigers die onderzoeksvoorstellen beoordelen. Cursus van PGOsupport.
 
 
 
 
 
 
ieder moment
 
 
Ervaringsdeskundigheid
Een korte online module. Over het verschil tussen ervaringen met een aandoening en ervaringsdeskundigheid. Zelfstudie.
 
 
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |