Voorbeelden uit de participatiepraktijk
    Contact   Webversie  
 
 
 
Leestip: Structurele patiëntenparticipatie bij klinisch onderzoek
Patiëntenparticipatie is nog niet vanzelfsprekend een integraal onderdeel van klinisch onderzoek. Patiëntenvertegenwoordigers worden op verschillende manieren betrokken, maar coördinatie ontbreekt. De werkgroep Werving Proefpersonen schreef daarom samen met de Patiëntengroep van de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) een notitie over coördinatie van patiëntenparticipatie. Auteurs Veronica van Nederveen en Eric Vermeulen vertellen hoe participatie wel een integraal onderdeel kan worden van onderzoek en hoe DCRF kan bijdragen aan een richtlijn hiervoor.
Je leest het interview op de website van DCRF.
 
Je moet patiëntenparticipatie structureel maken. Dat maakt een studie efficiënter en effectiever met wel 500x het rendement van de investering in de participatie.
Veronica van Nederveen, voorzitter DCRF werkgroep Werving Proefpersonen.
 
 
 
 
5 innovatieve participatiepraktijken van gemeenten
Van oudsher organiseren gemeenten inspraak van cliënten en inwoners met vaste structuren en organen. Denk aan een adviesraad, platform of cliëntenraad.
Om daarin te participeren, heb je beleidskennis nodig. Zoals inzicht in de manier waarop een gemeente werkt, hoe het bestuurlijke proces verloopt en hoe beleidstukken tot stand komen. Ook moet je de ambtelijke taal begrijpen. Daardoor is vaak maar een beperkte groep cliënten en inwoners betrokken.

In het rapport ‘Beter beleid met ervaringskennis van inwoners’ beschrijft Movisie de innovatieve participatiepraktijken van 5 gemeenten. Zij slagen erin om cliënten en inwoners te betrekken die eerder niet gehoord werden of niet in beeld waren: mensen die zelf ervaring hebben met hulp of ondersteuning.
 
 
 
 
Kennis over lokale participatie? Kijk ook op movisie.nl!
In de nieuwsbrief en de kennisbank delen we steeds vaker kennis die bij Movisie beschikbaar is, zoals het artikel hierboven. Dit kennisinstituut voor sociale vraagstukken biedt veel informatie over burgerparticipatie. Het is zeker aan te raden om eens verder rond te kijken op de site van Movisie om te leren van hun inzichten die ook voor (lokale) patiëntenparticipatie relevant zijn. Marieke van Noort, adviseur lokale patiëntenparticipatie bij PGOsupport, maakte een selectie van artikelen.
 
 
 
 
 
Bodymaptool wint Agis Innovatieprijs
 
Jongeren als onderzoekspartner bij bodymaptool
Het Agis Innovatiefonds kende dit jaar de bronzen Bert Huiskamp Innovatieprijs toe aan de bodymaptool van Nivel.
Deze digitale tool maakt jongeren en hun zorgverleners bewust van de behandellast en hij ondersteunt hen bij het gesprek hierover.
 
De bodymaptool is ontwikkeld in nauwe samenwerking met jongeren. Zij dachten van begin tot eind mee en testten de tool tussentijds.
Participatiekompas vroeg de projectleider en de jongeren hoe zij als gelijkwaardige onderzoekspartners samenwerken.
 
 
 
 
 
Dossier: Omgaan met voorwaarden van subsidiegevers
Patiëntenparticipatie is steeds vaker een voorwaarde voor subsidie van wetenschappelijk onderzoek. De eisen die financiers aan de participatie stellen en de weging daarvan tijdens de toekenningsprocedure verschillen. Steeds meer subsidiegevers laten een onderzoeksvoorstel beoordelen vanuit patiëntenperspectief door een commissie van patiënten.
In dit Kickstarterdossier op Participatiekompas lees je praktische tips en aandachtspunten voor het omgaan met de voorwaarden die subsidieverstrekkers stellen aan het betrekken van patiënten bij je onderzoek.
 
De Kickstarter op participatiekompas.nl is ontwikkeld in nauwe samenwerking met onderzoekers. De kickstarter biedt kennis, handvatten en vaardigheden voor het organiseren van patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek.
 
 
 
 
Online modules PGOsupport vrij toegankelijk
Wat is ervaringsdeskundigheid? Hoe ziet het proces van richtlijnontwikkeling eruit?
PGOsupport biedt nu 15 online modules aan die vrij toegankelijk te volgen zijn. 
Het zijn mooie korte interactieve lessen (30 tot 45 min.) over onderwerpen die relevant zijn voor iedereen die zich bezighoudt met patiënten- of cliëntenparticipatie.

Na aanmelding krijg je toegang tot het leerplatform van PGOsupport. Daar kun je de online modules volgen waar en wanneer je wilt.
 
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
10
juni
 
 
Aan de slag met je ervaringsdeskundigheid
1,5 dag op locatie in Utrecht + online zelfstudie. Leer hoe je je ervaringskennis effectief inzet voor een betere kwaliteit van zorg en leven voor je achterban. Cursus van PGOsupport.
 
 
 
 
 
 
ieder moment
 
 
Ervaringsdeskundigheid
Een korte online module. Over het verschil tussen ervaringen met een aandoening en ervaringsdeskundigheid. Zelfstudie.
 
 
 
 
 
  Veel gelezen op Participatiekompas  
 
 
 
Beslisboom participatieverzoeken voor patiëntenorganisaties
Kennisbank > tool
   
 
 
 
 
Spiegelgesprekken: patiënten houden zorgverleners een spiegel voor
Kennisbank > methode
   
 
 
 
 
Mensen met dementie betrekken
Kennisbank > praktijkvoorbeeld
   
 
 
 
 
De Participatieladder voor wetenschappelijk onderzoek
Kickstarter > dossier
   
 
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |