Je maandelijkse participatie-inspiratie
    Contact   Webversie  
 
 
 
vrouw voor whiteboard
8 tips voor inclusief onderzoek
Diversiteit in je onderzoeksdoelgroep is belangrijk. Door niemand uit te sluiten bij je onderzoek open je de weg voor inclusief beleid. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je dat bijvoorbeeld ook mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of die sociaal kwetsbaar zijn mee kunnen doen aan het onderzoek? Betrek mensen uit de doelgroep bij je planvorming om dat mogelijk te maken!
 
 
 
 
Leestip: ervaringsdeskundigen betrekken bij beoordeling dialysecentra
In het project Patiëntenparticipatie bij visitatie dialysecentra kregen voor het eerst ervaringsdeskundige patiënten een plek bij de beoordeling van dialysecentra, naast nefrologen en verpleegkundigen. En met succes: alle betrokkenen geven aan dat patiëntenparticipatie structureel onderdeel zou moeten zijn van visitatie.
Lees het artikel op de website van de nierpatiëntenvereniging en download het rapport.
 
 
 
 
Wendy Olsder
 
Manon en Pieter
Dubbele ervaring met patiëntenparticipatie
 
Zo werken patiënt en onderzoeker samen
Ze is niet alleen gezondheidsonderzoeker, maar óók ervaringsdeskundige. Als geen ander kent ze dus beide kanten van de participatiemedaille. Ze weet dat onderzoekers patiëntenparticipatie soms maar lastig vinden. Maar ze weet ook, dat de onderzoekswereld soms heel anders in elkaar zit dan patiënten denken. Lees het interview op de website van PGOsupport.
 
Het is vaak een zoektocht bij patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek. Maar meestal lukt het: een goede samenwerking tussen patiënt en onderzoeker. Manon Barnouw, patiëntenvertegenwoordiger bij patiëntenorganisatie Harteraad, en dr. Pieter Postema, cardioloog-onderzoeker aan Amsterdam UMC, vertellen over hun samenwerking. En hoe duo-intervisie van PGOsupport hen daarbij helpt.
 
 
 
 
 
illustratief
Specifieke doelgroepen betrekken
Je wilt dat iedereen die het aangaat, kan participeren in jouw verbeterproject of gezondheidsonderzoek. Dat vraagt om betrokkenheid van veel verschillende mensen.
Dat is inspirerend, waardevol en tegelijk soms een uitdaging. Want hoe betrek je bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking? Of mensen met dementie? Verspreid in de kennisbank vind je veel handvatten, tips en goede voorbeelden.Voor het gemak zetten we die bij elkaar in een dossier.
 
 
 
 
Adviesraad van inwoners voor onderzoeksagenda
Welke onderzoeksonderwerpen zijn belangrijk om gezondheidsverschillen terug te dringen en iedereen een gezonde toekomst te bieden?
Wageningen Universiteit legde die vraag voor aan een adviesraad van ervaringsdeskundige inwoners. De adviesraad bestaat uit mensen die leven met weinig geld, zoeken naar een stabiele woon- of werksituatie of kampen met psychische kwetsbaarheid. Wat levert dat op? En hoe verhouden hun suggesties zich tot de Kennisagenda die professionals en beleidsmakers eerder zonder hun inbreng opstelden? Ze beschreven hun ervaringen in een wetenschappelijk artikel.
 
 
 
  Veel gelezen op Participatiekompas  
 
 
 
Hoe critical friends participeren bij zorgvernieuwing
Kennisbank > praktijkvoorbeeld
   
 
 
 
 
Beslisboom participatieverzoeken voor patiëntenorganisaties
Kennisbank > tool
   
 
 
 
 
Design thinking
Kennisbank > methode
   
 
 
 
 
5 redenen om de participatiematrix te gebruiken
Actueel > artikel
   
 
 
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
28
februari
 
 
Zeldzameziektendag
Vanaf 18:30, in Amsterdam. Op het programma onder meer: de patiënt als onderzoeker
 
 
 
 
 
 
6
maart
 
 
DRCP-symposium
Dutch Rare Cancer Platform. Vanaf 12:30, in Driebergen.
 
 
 
 
 
 
1
juni
 
 
Congres Zorgevaluatie
Samen werken aan passende zorg. Congres van ZonMw en Federatie Medisch Specialisten. Voor alle partijen in zorg. Amersfoort, kosteloos.
 
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |