de juiste rol op het juiste moment
    Contact   Webversie  
 
 
 
Wat is de Participatiematrix en waarom zou je hem gebruiken?
De Participatiematrix is een handig hulpmiddel om de samenwerking bij participatie te verbeteren. De matrix:
  • is een kapstok om met partijen in gesprek te gaan
  • maakt ieders rol in de verschillende fases van project of onderzoek duidelijk
  • zorgt voor realistisch verwachtingsmanagement
  • geeft mede invulling aan je strategie rond participatie, en
  • maakt evaluatie van participatie mogelijk.
Kortom: de Participatiematrix ondersteunt de samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en professionals of onderzoekers.
 
 
 
 
Nieuw: themapagina begrijpelijke informatie
Maar liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met schrijven, met lezen of met allebei. Het is dus belangrijk dat je communicatie voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk is. Zeker als je wilt dat de mensen die participeren een afspiegeling zijn van de maatschappij. En bovendien: uit onderzoek blijkt dat ook hoger opgeleiden begrijpelijke taal meer waarderen dan moeilijke teksten.
Maar wat is begrijpelijke taal? We hebben de basisregels voor je op een rij gezet. Inclusief links naar praktische hulpmiddelen en organisaties die je verder kunnen helpen. Lees het op de nieuwe themapagina 'Begrijpelijke informatie' in de kennisbank van Participatiekompas.
 
 
 
 
 
Kijktip: Onderzoek dat écht aansluit
 
Kijktip: Patiënten en onderzoekers
Het College van Ervaringsdeskundigen van Harteraad bestaat uit 14 leden. Allemaal mensen die zelf ook een hart- of vaataandoening hebben. Sinds 2012 adviseren en inspireren ze onderzoekers en subsidiegevers. Hoe dat gaat en wat het oplevert, laat Harteraad zien in 3 inspirerende video’s, in gesprek met onderzoekers en een lid van het College van Ervaringsdeskundigen.
 
Fundamenteel onderzoekers en kankerpatiënten leven in verschillende werelden die elkaar niet vaak ontmoeten.

In deze video vertellen 2 deelnemers aan het Patiënt Perspectief Programma van Oncode, samen met een Oncode-onderzoeker van het LUMC welke waarde de samenwerking tussen (ex-)patiënten en onderzoekers heeft.
 
 
 
 
 
 
Subsidieoproep Jongerennetwerk ervaringskennis in onderzoek
ZonMw biedt subsidies voor jongerenorganisaties die samen een sterk netwerk vormen en jongerenparticipatie in onderzoek een impuls geven. De subsidie kan worden aangevraagd door organisaties voor én door jongeren die zich vanuit ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid inzetten voor de belangen van jongeren. Nederlandse onderzoeksorganisaties kunnen als mede-aanvrager meedoen.
Een aanvraag indienen kan tot 17 januari 2023.
 
 
 
 
 
Leestip: Betekenisvolle jongerenparticipatie
 
Jongeren betrekken: praktijkvoorbeelden
Publicatie (pdf) van ZonMw met 5 tips om te zorgen dat de participatie van jongeren in je project van betekenis is voor alle partijen:
  • Weet wat je wilt met jongerenparticipatie
  • Creëer een gelijkwaardige verhouding
  • Geef participatie flexibel vorm in verschillende fases
  • Zorg voor een divers geluid en sluit aan
  • Besteed aandacht aan ontmoeting, feedback en reflectie.
 
Op Participatiekompas vind je volop tips en tools voor het betrekken van verschillende doelgroepen bij onderzoek of beleid. Wil je weten hoe dat er in de praktijk uit kan zien? In de Kennisbank delen we leerzame en inspirerende praktijkvoorbeelden.

Met het filter (praktijkvoorbeelden) en de zoekfunctie (jongeren) vind je al onze publicaties, zoals het interview met de jongeren Hannah en Ryan of het interview met onderzoeker Suzanne en jonge ervaringsdeskundige Jerney.
 
 
 
 
 
 
15
juni 2023
 
 
Congres 'Focus op onderzoek' (ZonMw)
Waar onderzoekers, professionals, cliënten en naasten elkaar treffen en hét trefpunt waar wetenschappelijke ontwikkelingen en praktijkkennis met elkaar worden gedeeld. Van kenniscoalitie Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
 
 
 
 
 
 
ieder moment
 
 
Ervaringsdeskundigheid
Een korte online module van PGOsupport. Over het verschil tussen ervaringen met een aandoening en ervaringsdeskundigheid. Zelfstudie, kosteloos te volgen.
 
 
 
 
 
 
ieder moment
 
 
Gezondheidsvaardigheden
Een korte online module van PGOsupport. Je leert wat het voor mensen betekent als ze moeite hebben informatie te begrijpen. Je leert ook hoe je mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden bereikt. Zelfstudie, kosteloos te volgen.
 
 
 
 
 
 
Leestip: Armoede? Dat hebben beleidsmakers nooit gekend
Beleidsmakers hebben vaak een soepele levensweg gehad. De kans is groot dat ze niet weten wat het betekent om je in een kwetsbare positie te bevinden. Mensen die dat wél goed weten, zouden daarom volgens politicoloog Tim 'S Jongers vaker ‘aan de knoppen’ moeten zitten. Zo kunnen ze pijnlijke fouten helpen voorkomen, die voortkomen uit een verkeerd beeld van de mensen op wie het beleid gericht is. Een artikel van NRC over een bijeenkomst van ‘spreidstandburgers’.
 
 
 
  Veel gelezen op Participatiekompas  
 
 
 
Collectie patiëntervaringsverhalen beschikbaar voor systematisch onderzoek
Kennisbank> Een prachtige bron voor verdiepend onderzoek naar patiëntervaringen.
   
 
 
 
 
5x ‘Patiëntenparticipatie by design’
Blog> Patiëntenparticipatie vraagt altijd maatwerk.
   
 
 
 
 
Argumentatie voor patiëntenparticipatie
Kickstarter voor onderzoekers> Waarom zou je patiënten betrekken bij je onderzoek?
   
 
 
 
 
 
 
Tip de redactie!
Participatiekompas wijst de weg  naar patiëntenparticipatie. Met praktische handvatten en inspirerende voorbeelden om patiënten en cliënten te betrekken. We richten ons op alle betrokken partijen: zorgverleners, beleidsmakers, onderzoekers en patiëntenorganisaties.

Heb je een interessante publicatie, bijeenkomst of een participatiepareltje? Een tip, een vraag of opmerking? Laat het weten!
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |