Participatie maakt onderzoek beter én leuker
    Contact   Webversie  
 
 
 
Design Thinking als methode voor participatie
Je wilt verbetertrajecten en innovaties realiseren die écht aansluiten bij de behoeften van zorggebruikers. Dat lukt alleen door gebruikers erbij te betrekken. Of beter nog: door ze samen met hen te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat? Bijvoorbeeld met de ontwikkelmethode Design Thinking. Tal van succesvolle diensten en producten bestaan dankzij deze methode. Denk aan de iPhone. De kern? Maak snel samen met zorggebruikers prototypes. Test ze en stel telkens bij tot je het gewenste eindresultaat bereikt.
 
 
 
 
 
Ervaringsdeskundigen aan de slag voor de nieuwe inhalator
Video: hoe participatie je onderzoek beter en leuker maakt
Onderzoeker Susanne van de Hei werkt aan een slimme inhalator. Dat doet zij samen met een patiënten-adviespanel van het Longfonds. We maakten een filmpje over hoe zij de participatie aanpakt en wat het oplevert voor haar onderzoek.
Heel bijzonder: het filmpje is een initiatief van promovenda Charlotte Poot. Voor de manier waarop zij patiënten betrekt bij haar onderzoek, won ze de Sterk Participatieprijs van het Longfonds. Ze zette het prijzengeld in om dit filmpje te maken dat collega-onderzoekers inspireert en toont hoe je patiëntenparticipatie vorm kunt geven. Omdat het je onderzoek beter maakt. Want je werkt samen met de mensen voor wie je het doet. En dat is bovendien leuk.
 
 
 
 
Peter ten Dijke en Niels Heine
Sterk staaltje patiëntbetrokkenheid bij fundamenteel onderzoek
Patiëntenparticipatie is niet het eerste waar je aan denkt bij fundamenteel onderzoek. Het gaat om laboratoriumonderzoek dat nog ver van de praktijk af staat. Waarom zou je daar patiënten bij betrekken? Ze kunnen het vast niet volgen. Laat staan dat ze iets kunnen bijdragen. De vruchtbare samenwerking tussen Oncode onderzoeker Peter ten Dijke (links) met zijn team en patiënt Niels Heine (rechts) bewijst het tegendeel. Ontdek hoe participatie ook fundamenteel onderzoek relevanter maakt.
 
 
 
 
Leestip: Praktische tips voor betekenisvolle patiëntenparticipatie
Behoeften van onderzoekers en bijdragen van patiënten op elkaar afgestemd.
Participatieadviseurs Casper Schoemaker, Dawn Richards en Maarten de Wit publiceren een Engelstalig artikel in ‘Annals of the Rheumatic Diseases’ met praktische tips voor onderzoekers om de vraag naar en het aanbod van patiëntenparticipatie op elkaar af te stemmen.

Zij volgen daarbij de fasen die patiënten met een chronische aandoening doormaken: van eerste ervaring, naar doorleefd persoonlijk verhaal (ervaringskennis), collectief perspectief (ervaringsdeskundigheid) tot collectief perspectief inclusief kennis van onderzoek.

In elk stadium van hun ontwikkeling kunnen patiënten op een specifieke manier betekenisvol bijdragen. De auteurs vatten in tabelvorm samen wat die mogelijkheden per fase zijn. En geven tips welke bijdragen van patiënten wanneer en hoe passen bij welke vragen en behoeften van onderzoekers. Daarbij putten zij uit eigen ervaring als patiëntenvertegenwoordigers en participatieadviseurs in de reumatologie.
 
 
 
 
 
Kennis over jongerenparticipatie
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) bundelt praktische informatie en achtergronden over jongerenparticipatie. Met onder meer de 7 bouwstenen voor jeugdparticipatie en inzet van ervaringsdeskundigheid, praktijkvoorbeelden, ervaringsverhalen en meer. Met specifieke informatie voor jongeren zelf, hun ouders, professionals en beleidsmakers. We schreven er een toelichting bij.
 
 
 
 
 
23
januari
 
 
Week van de implementatie
Van 23 - 27 januari bijeenkomsten van onder meer ZonMW, om het implementatievermogen in zorg, welzijn en preventie te vergroten. Georganiseerd door het Nederlands Implementatie Collectief (NIC).
 
 
 
 
 
 
15
juni
 
 
Congres 'Focus op onderzoek' (ZonMw)
Waar onderzoekers, professionals, cliënten en naasten elkaar treffen en hét trefpunt waar wetenschappelijke ontwikkelingen en praktijkkennis met elkaar worden gedeeld. Van kenniscoalitie Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
 
 
 
 
 
 
ieder moment
 
 
Ervaringsdeskundigheid
Een korte online module van PGOsupport. Over het verschil tussen ervaringen met een aandoening en ervaringsdeskundigheid. Zelfstudie, kosteloos te volgen.
 
 
 
 
 
 
ieder moment
 
 
Gezondheidsvaardigheden
Een korte online module van PGOsupport. Je leert wat het voor mensen betekent als ze moeite hebben informatie te begrijpen. Je leert ook hoe je mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden bereikt. Zelfstudie, kosteloos te volgen.
 
 
 
 
 
 
CCMO: patiëntenparticipatie bij klinisch onderzoek
De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) wil dat patiënten van begin tot eind een actievere rol krijgen in klinisch onderzoek. In dat kader heeft CCMO vragen over patiëntenparticipatie ontwikkeld die vanaf 1 maart 2023 worden opgenomen in het onderzoeksdossier.

CCMO organiseert twee online voorlichtingsbijeenkomsten over het belang van patiëntenparticipatie in onderzoek en de vragen in het onderzoeksdossier, op woensdag 8 februari en op maandag 13 februari 2023. Tijdens de bijeenkomsten geven vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties en een onderzoeker meer inzicht in hoe het betrekken van patiënten plaatsvindt in de praktijk.
Lees er meer over op de CCMO-website:
 
 
 
  Veel gelezen op Participatiekompas  
 
 
 
Collectie patiëntervaringsverhalen beschikbaar voor systematisch onderzoek
Kennisbank> Een prachtige bron voor verdiepend onderzoek naar patiëntervaringen.
   
 
 
 
 
5x ‘Patiëntenparticipatie by design’
Blog> Patiëntenparticipatie vraagt altijd maatwerk.
   
 
 
 
 
Argumentatie voor patiëntenparticipatie
Kickstarter voor onderzoekers> Waarom zou je patiënten betrekken bij je onderzoek?
   
 
 
 
 
 
 
Tip de redactie!
Participatiekompas wijst de weg  naar patiëntenparticipatie. Met praktische handvatten en inspirerende voorbeelden om patiënten en cliënten te betrekken. We richten ons op alle betrokken partijen: zorgverleners, beleidsmakers, onderzoekers en patiëntenorganisaties.

Heb je een interessante publicatie, bijeenkomst of een participatiepareltje? Een tip, een vraag of opmerking? Laat het weten!
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |