Je maandelijkse participatie-inspiratie
    Contact   Webversie  
 
 
 
4 stappen om de juiste ervaringsdeskundige te vinden
Natuurlijk wil je ervaringsdeskundigen betrekken bij je zorgverbetering of -innovatie. Maar wie moet je hebben, waar vind je ze en hoe kom je in contact met de juiste vertegenwoordiger?
We hebben een overzichtelijk stappenplan voor je gemaakt:
  1. Begin met te bepalen, op welke vragen je antwoord wilt. Bij elke vraag past een andere soort inbreng.
  2. Kies dan de participatierol die daarbij past.
  3. Stel een profiel op voor de juiste kandidaat.
  4. Benader daarmee organisaties die je in contact kunnen brengen met kandidaten.
Je vindt het stappen op de nieuwe themapagina in de Kennisbank:
 
 
 
 
 
Leestip: 7 bouwstenen voor jeugdparticipatie
 
10 tips om jongeren meer te betrekken van jongeren zelf
Iedere doelgroep vraagt om een eigen benadering. Hoe betrek je bijvoorbeeld jongeren? Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) beschrijft 7 belangrijke bouwstenen voor jeugdparticipatie.
Op de NJI-website vind je bovendien goede voorbeelden, ervaringsverhalen, tips en werkvormen voor samenwerking met kinderen en jongeren:
 
Hannah Hollestelle (28) en Ryan Meijer (24) zetten zich met hart en ziel in voor verbetering van de jeugdhulp. Lees hoe deze 2 bevlogen jongeren tegen participatie aankijken.
En neem vooral hun tips ter harte, zoals: sluit aan bij hun taalgebruik, benader jongeren persoonlijk en gelijkwaardig, en pizza hoeft echt niet:
 
 
 
 
 
Proefschrift: strategieën voor systeemverandering die patiëntenparticipatie ondersteunen
Structurele patiëntenparticipatie bij gezondheidsonderzoek vraagt om verandering van het onderzoekssysteem: van aanbod- naar vraaggericht. Met haar onderzoek naar besluitvormende processen in gezondheidsonderzoek draagt Lidewy Vat bij aan die verandering. Zij stelt dat al bij de besluitvorming meer betrokkenheid van patiënten nodig is.

Dit proefschrift bouwt voort op theorieën over systeeminnovatie die stellen dat een diepgaande verandering van de huidige onderzoekscultuur, -structuur en -praktijk nodig is om innovaties zoals patiëntenparticipatie tot norm te maken. Je vindt het proefschrift nu in de kennisbank.
 
 
 
 
illustratief
Leestip: patiënten zetten onderzoeksthema’s op de agenda
Ervaringsdeskundigen van Borstkankervereniging Nederland (BVN) stelden samen met zorgprofessionals/onderzoekers een onderzoeksagenda op.
Zo bepaalden ze welk onderzoek naar borstkanker patiënten echt belangrijk vinden. Startpunt was het verzamelen en analyseren van de informatie die BVN al heeft, uit onder meer servicepanel en lotgenotencontact. Een enquête onder het B-force panel leidde tot een top 16. In een dialoogbijeenkomst kwam vervolgens de definitieve top 7 tot stand.

Lucie Loman, vrijwilliger van BVN’s expertgroep Wetenschappelijk Onderzoek en Elise van Leeuwen, directeur Borstkanker Onderzoek Groep, lichten de aanpak én de vervolgstappen toe:
 
 
 
 
Leestip: samenwerken in onderzoek met mensen met autisme
De samenwerking tussen onderzoekers en ervaringsdeskundigen verloopt niet altijd even soepel. Dat merkten onderzoeker Laura Nooteboom en ervaringsdeskundige Annelies Meuleman. Beiden zaten in de projectgroep Academische Werkplaats Autisme.
Zij beschrijven de ‘haperingen’ in de samenwerking. En komen tot 6 aanbevelingen om de samenwerking in onderzoek met mensen met autisme te verbeteren.
 
 
 
 
illustratief
 
PGOsupport congres 30 september: ben je erbij?
Een boeiende middag in Theater Spant in Bussum. Speciaal voor vrijwilligers, bestuurders, medewerkers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties, en iedereen die geïnteresseerd is in wat er speelt in de patiëntenbeweging.
Prikkelende en inspirerende sprekers en vooral veel tijd voor ontmoeting.
Daarnaast nog 2 online inspiratiesessies op dinsdag 20 en 27 september: over de rol van de patiëntenvertegenwoordiger en over bereik. Alle bijeenkomsten zijn kosteloos toegankelijk.
 
 
 
 
Nieuw in de kennisbank: thema's
De kennisbank op Partipcipatiekompas staat bol van de publicaties, methoden, praktijkvoorbeelden en tools. Een bont palet dat vrijwel elk aspect van patiëntenparticipatie raakt. Sommige documenten horen duidelijk bij elkaar: ze gaan over eenzelfde thema. Ben je op zoek naar alle samenhangende informatie over zo’n thema, moest je tot nu toe grabbelen in de ton. Met de zoekfunctie op de site als handig hulpmiddel.
Voor een aantal thema’s hebben we nu de informatie overzichtelijk bij elkaar gezet op een themapagina, met extra tips en aandachtspunten. De eerste 3 thema’s zijn gevuld:
  • Participatie online organiseren
  • Samenwerken met specifieke doelgroepen
  • De juiste ervaringsdeskundige vinden
 
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
22
sept
 
 
Onderzoeker en patiënt samen op de weg van klinisch oncologisch onderzoek
In korte presentaties delen patiëntvertegenwoordigers, subsidieverstrekkers en toetsers wat zij doen op het gebied van patiëntenparticipatie bij klinisch onderzoek naar kanker. Een bijeenkomst van researchplatform DORP. 13:00 - 18:00, kosteloos.
 
 
 
 
 
 
30
sept
 
 
Het PGOsupport congres
Spant! Bussum - Stappen zetten naar de toekomst. Prikkelende en inspirerende sprekers geven een kijkje in de toekomst van de patiëntenbeweging. 11:30 - 18:00, kosteloos toegankelijk.
 
 
 
 
 
 
20
okt
 
 
Online sessie jongeren betrekken bij onderzoek
Kayla Green, PhD-student en mede-oprichter YoungXperts, in online lunchsessie bij IVO over haar onderzoek naar jongerenparticipatie. Lunchsessie 12:30 - 13:00 uur.
 
 
 
 
 
 
ieder moment
 
 
Ervaringsdeskundigheid
Een korte online module. Over het verschil tussen ervaringen met een aandoening en ervaringsdeskundigheid. Zelfstudie.
 
 
 
 
 
  Veel gelezen op Participatiekompas  
 
 
 
Kickstarter voor onderzoekers
Patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek: hoe pak je dat aan?
   
 
 
 
 
10 tips om jongeren meer te betrekken - van jongeren zelf
Kennisbank > praktijkvoorbeeld
   
 
 
 
 
Overeenstemming bereiken met de Delphi methode
Kennisbank > methode
   
 
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |