Je maandelijkse participatie-inspiratie
    Contact   Webversie  
 
 
 
Aanbevelingen voor patiëntenadviesraden
Steeds meer zorginstellingen en onderzoekers richten een patiëntenadviesraad (PAR) op naast de cliëntenraad. Rosanne Wessemius onderzocht het functioneren van deze raden. 
Ze sprak met 11 leden van patiëntenadviesraden door heel Nederland en achterhaalde of een PAR toegevoegde waarde biedt naast een cliëntenraad en individuele patiëntenvertegenwoordigers.
Ook beschrijft Rosanne wat de onderzochte raden tot nu toe bereikt hebben. Dat loopt uiteen van een bijdrage aan positief omgaan met de aandoening tot aan praktische veranderingen als begrijpelijker informatiebrieven en onderzoeksmaterialen. Tot slot beschrijft zij een aantal geleerde  lessen.
 
 
 
 
 
Leestip: Succesfactoren inclusieve politiek en bestuur
 
5 aanbevelingen voor inclusieve (digitale) dienstverlening
Participeren, is pas zinvol als iedereen mee kan doen. Ook mensen met een beperking. Inclusie is zelfs wettelijk geregeld, dankzij het VN-verdrag handicap. Henk Belterman van Zorgbelang Inclusief vertelt hoe gemeenten nog worstelen om mensen met een beperking te betrekken bij politiek en bestuur. Met succesfactoren en 2 succesverhalen. Lees de tips voor inclusie bij Movisie.
 
Ook de (digitale) dienstverlening van de overheid moet toegankelijk zijn voor iedereen. Hoe realiseren burgers en (semi)overheden dat gezamenlijk? Stichting Digitaal Burgerschap Nederland (DBN) publiceerde daarover de Sociale Digitale Standaard. De standaard beschrijft vooral algemene uitgangspunten voor (digitale) dienstverlening die echt in dienst staat van de burger.
 
 
 
 
 
 
Video: van belangenbehartiger naar partner
Als patiëntenvertegenwoordiger in zorg, welzijn en onderzoek moet je kunnen switchen tussen de verschillende rollen die je hebt. Hoe doe je dat?
Daarover ging het tijdens de online inspiratiesessie ‘Van belangenbehartiger naar partner’ op 22 september. Een panel van patiëntenvertegenwoordigers en een onderzoeker ging daarover in gesprek met PGOsupport-directeur Dries Hettinga.
Bekijk de online inspiratiesessie of lees de samenvatting op de website van PGOsupport.
 
 
 
 
Succesvol samenwerken: alleen ga je sneller, samen kom je verder
Patiëntenorganisaties kunnen een gelijkwaardige partij zijn aan tafel bij een ministerie of ziekenhuis. Maar ze moeten wel weten wat ze willen. Dat zegt Robin Bremekamp, gespecialiseerd in samenwerkingsvraagstukken. Robin presenteerde zijn visie op samenwerking tussen zorg en patiëntenvertegenwoordiging tijdens het jongste PGOsupport-congres. Zijn  ingrediënten voor een succesvolle samenwerking: gedeelde ambitie, recht doen aan alle belangen en openheid. Lees erover in het online congresmagazine.
 
 
 
 
6 aanbevelingen voor betere samenwerking in onderzoek
De samenwerking tussen onderzoekers en ervaringsdeskundigen verloopt niet altijd even soepel. Dat merkten onderzoeker Laura Nooteboom en ervaringsdeskundige Annelies Meuleman. Zij beschrijven de ‘haperingen’ in hun samenwerking.
En ze komen tot 6 aanbevelingen om de samenwerking in onderzoek met mensen met autisme te verbeteren. Aanbevelingen die bruikbaar zijn bij iedere samenwerking van ervaringsdeskundigen en onderzoekers. Een samenvatting en link naar het rapport vind je nu in de kennisbank.
 
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
3
nov
 
 
Innovatiecafé preventie & innovatie langdurige zorg
Hoe kunnen innovatie en preventie een bijdrage leveren bij een veranderende en groeiende zorgvraag? Middagbijeenkomst in Utrecht
 
 
 
 
 
 
7
nov
 
 
Focusgroepen leiden
Leer een focusgroep organiseren en effectief begeleiden. 1 dag in Utrecht.
 
 
 
 
 
 
10
nov
 
 
Beoordelen van onderzoeksvoorstellen
Onderzoeksvoorstellen beoordelen vanuit patiëntenperspectief. Blended cursus | deels online. Voor patiëntenvertegenwoordigers die referent of panellid zijn. 3 bijeenkomsten: 1 online, 2 in Zwolle.
 
 
 
 
 
 
ieder moment
 
 
Ervaringsdeskundigheid
Een korte online module. Over het verschil tussen ervaringen met een aandoening en ervaringsdeskundigheid. Zelfstudie.
 
 
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |