inspiratie uit de participatiepraktijk
    Contact   Webversie  
 
 
 
Gelijkwaardige inbreng van alle partijen
Recent is de onderzoekagenda Cerebrale Parese gepubliceerd. Opvallend is de werkelijk gelijkwaardige inbreng van mensen met CP, ouders van kinderen met CP, professionals én onderzoekers bij de totstandkoming. We vroegen projectleider Maaike de Kleijn naar de succesfactoren van deze samenwerking. De hechte samenwerking tussen alle betrokkenen in het eerder opgerichte netwerk CP-Net blijkt een belangrijke succesfactor. Maar dat niet alleen. Ontdek ze allemaal en neem de tips ter harte.
 
 
 
 
foto van online bijeenkomst
 
Dossier online participatie
Participatie hoeft niet stil te vallen wanneer fysiek samenkomen niet kan. Online is veel mogelijk. In het dossier 'Online participatie' vind je informatie over de afwegingen, mogelijkheden, tips en voorbeelden over online participatie. Wat werkt, wat werkt niet?
Je leest het in het dossier 'Participatie online organiseren'.
 
 
 
 
 
Ervaringsdeskundigheid bij dementie-onderzoek
 
Onderzoek naar jongerenadviesraad
“Betrek ervaringsdeskundigen al tijdens het schrijven van je projectvoorstel”, tippen 2 dementie-onderzoekers. Op Alzheimer NL lees je hun ervaring met het vroegtijdig betrekken van patiënten en vooral mantelzorgers bij hun onderzoek. Bijvoorbeeld om te achterhalen of experimenten niet te belastend zijn. Maar ook om input voor de onderzoeksopzet te krijgen. Het artikel is onderdeel van de toolkit participatie van Alzheimer Nederland.
 
Participatie van jongeren in de zorg gebeurt nog niet vaak in Nederland. Een mooie uitzondering is de jongerenadviesraad op de afdeling longziekten in het Emma Kinderziekenhuis. Om meer inzicht te krijgen in participatie door jongeren, volgden onderzoekers deze adviesraad. In het artikel ‘Adolescents' experiences with patient engagement in respiratory medicine’ beschrijven zij hun bevinden. Dit artikel is nu met Nederlandse toelichting beschikbaar in de kennisbank.
 
 
 
 
 
illustratief plaatje
 
Patiënten betrekken bij labonderzoek
Voor onderzoekers die voornamelijk in een laboratorium werken en weinig of geen contact hebben met patiënten, is er nog weinig informatie over patiëntenparticipatie. De website 'Practical guide to patient and public involvement in lab-based research'  voorziet in deze kennislacune. Je vindt er vooral praktische handvatten om patiëntenparticipatie in het lab vorm te geven. De site biedt zowel kennis als casestudies. Een initiatief van Parkinson’s UK en de Alzheimer’s Society in samenwerking met een aantal Britse universiteiten en kennisinstellingen.
 
 
 
 
Kickstarter: Omgaan met voorwaarden van subsidiegevers
Patiëntenparticipatie is steeds vaker een voorwaarde voor subsidie van wetenschappelijk onderzoek. Subsidiegevers laten een onderzoeksvoorstel beoordelen vanuit patiëntenperspectief door een commissie van patiënten.
In dit dossier op de Kickstarter helpen we onderzoekers op weg met praktische tips, voorbeelden en informatie.
 
 
 
 
 
4
maart
 
 
Webcast ‘Patiëntenparticipatie écht centraal zetten, hoe dan?’
Een omgeving scheppen die participatie mogelijk maakt voor patiënten(vertegenwoordigers) en diens mantelzorgers is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van managers, zorgverleners, patiënten(vertegenwoordigers) en mantelzorgers en projectmedewerkers. Hoe doe je dit structureel?
 
 
 
 
 
 
9
maart
 
 
LSH PPS dag
Nieuwe partners ontmoeten, je bij laten praten over innovatieve ontwikkelingen in publiek-private samenwerking. Nieuwe partners ontmoeten, je bij laten praten over innovatieve ontwikkelingen in publiek-private samenwerking. Dat kan op de LSH PPS dag van ZonMw en HealthHolland
 
 
 
 
 
 
Sterk Participatieprijs van het Longfonds
Onderzoekers uit het longenveld kunnen meedingen naar de Sterk Participatieprijs. De prijs is bestemd voor onderzoekers die patiëntenparticipatie een wezenlijk onderdeel maken in hun onderzoek. Indienen kan nog tot en met 9 maart.
 
 
 
 
 
Tip de redactie!
Participatiekompas wijst de weg  naar patiëntenparticipatie. Met praktische handvatten en inspirerende voorbeelden om patiënten en cliënten te betrekken in onderzoek, beleid en kwaliteit van zorg. De website is bedoeld voor alle betrokken partijen: zorgverleners, beleidsmakers, onderzoekers en patiëntenorganisaties.
We zijn altijd op zoek naar interessante publicaties, bijeenkomsten en praktijkvoorbeelden. Heb je tips, vragen of opmerkingen? Van harte welkom!
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |