Inspiratie uit de participatiepraktijk
    Contact    
 
 
 
Ervaringsdeskundigen, zorgverleners en onderzoekers leren samen
Mensen met dementie en mantelzorgers werken samen met onderzoekers en zorgverleners in Beter Samen. In dit project zijn de ervaringsdeskundigen mede-initiatiefnemer, mede-subsidieaanvrager, co-ontwikkelaar van interventies in een Ontwikkelraad én mede-uitvoerder van de interventies. En ze doen meer.
Onderzoeker Laura Vermeulen, ervaringsdeskundige mantelzorger Margriet de Zwart en coördinator Ontwikkelraad Rose Doolan zijn enthousiast over deze manier van werken.
Onderzoeker Laura Vermeulen:
"Het is niet zo dat de één de ander adviseert, maar je leert de hele tijd met en van elkaar.”
 
 
 
 
Do's en don'ts bij jongerenparticipatie in onderzoek
Jongeren betrekken bij wetenschappelijk onderzoek, hoe doe je dat? Bente van Oord deed een verkennende studie in opdracht van ZonMw en Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU).
Met als resultaat: 10 do’s en don’ts en 6 modellen voor samenwerking met ervaringsdeskundige jongeren. Je vindt ze nu in de kennisbank, inclusief de samenvattende factsheet.
 
 
 
 
 
Patiëntenparticipatie is partnerschap
 
Handleiding EBCD-methode
Internist-hematoloog Asiong Jie van Zuyderland MC en senior onderzoeker Albine Moser van Hogeschool Zuyd betrokken kankerpatiënten met trombose bij een verbeterproject. Zij deden dat in Experienced-Based-Co-Design (EBCD). Een methodiek die begint met het ophalen van patiënten-ervaringen.
Op de website van Linnean vertellen zij wat het partnerschap tussen ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals opleverde.
 
In de methodiek van Experience-Based-Co-Design (EBCD) vormen patiëntenervaringen het uitgangspunt voor een verbetertraject in de zorg. Met actieve, betekenisvolle participatie van patiënten, mantelzorgers én zorgverleners. Een handleiding voor deze methode vind je in de kennisbank op Participatiekompas.
 
 
 
 
 
Stoma-app voor kinderen wint Medische Inspiratorprijs 2020
De winnaar van de Medische Inspirator Prijs van ZonMw, is Stomakker, een app voor kinderen met een stoma. De app leert kinderen om te gaan met hun stoma door te gamen.
De Medische Inspirator is een aanmoedigingsprijs van ZonMw voor het meest inspirerende samenwerkingsverband tussen patiënt, patiëntorganisatie en onderzoeker (en bij voorkeur met zorgverleners en bedrijven) ter waarde van € 100.000 voor de winnaar.
De 2e en de 3e prijs gingen naar de projecten 'Geef XLA geen tijd' en 'Darmonderzoek zonder pijn'.
 
 
 
 
 
Themanummer magazine PGOsupport
Het volgende nummer van het magazine 'Supporter' van PGOsupport gaat over patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek. Over het N=1 alarm, gelijkwaardige samenwerking, patiëntenparticipatie in fundamenteel onderzoek en meer.
Abonneer je kosteloos, mail je adresgegevens naar facilitair@pgosupport.nl.


 
 
 
 
 
Kickstarter: Patiënten betrekken bij onderzoeksvragen
Het overgrote deel van medisch onderzoek helpt zorgverleners en patiënten niet bij het nemen van belangrijke beslissingen, aldus een serie artikelen in The Lancet. Dat kan anders.
Om te beginnen door het agenderen van onderwerpen die voor de praktijk relevant zijn.
Dat vraagt om samenwerking met patiënten bij het opstellen van onderzoeksagenda’s.
Dit dossier op de Kickstarter helpt onderzoekers op weg met praktische tips, voorbeelden en informatie.
 
 
 
 
 
11
mei
 
 
Participatie in wetenschappelijk onderzoek
Online introductiecursus, voor patiëntenvertegenwoordigers - over de invloed van patiëntenvertegenwoordigers in wetenschappelijk onderzoek.
 
 
 
 
 
 
Subsidieoproep Citizen Science voor Gezondheid en Zorg
Het programma richt zich op onderzoek en innovatie waarin de burger het initiatief neemt en als medeonderzoeker co-creëert in alle fasen van onderzoek en innovatie.
Het Citizen Science-project is een initiatief van een burger(collectief) die samen met een beroepswetenschapper, verbonden aan een onderzoeksorganisatie, een aanvraag doet. Cofinanciering door een bedrijf is verplicht. Het project is gericht op (de ontwikkeling van) innovatieve en relevante gezondheidsinterventies of medische technologie die het leven van mensen met een aandoening/beperking beter maken vanuit een brede benadering van gezondheid of het is gericht op preventie. Projecten kunnen fundamenteel van aard zijn.
 
 
 
 
 
Tip de redactie!
Op participatiekompas vind je praktische handvatten en inspirerende voorbeelden om patiënten en cliënten te betrekken in onderzoek, beleid en kwaliteit van zorg.

We zijn altijd op zoek naar interessante publicaties, bijeenkomsten en praktijkvoorbeelden. Heb je tips, vragen of opmerkingen? Van harte welkom!
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |