Je maandelijkse participatie-inspiratie
    Contact   Webversie  
 
 
 
groep mensen werkt gezamenlijk aan een tekst
Praktijkvoorbeeld: Regionale participatie in Drenthe
Toke Slaman is sinds juli 2023 aan de slag als ‘kwartiermaker inwonersparticipatie’ in Drenthe. Ze organiseert dat inwoners gelijkwaardig betrokken worden bij het opstellen van regioplannen. Ze probeert uit, deelt kennis, ontdekt knelpunten en verzint oplossingen voor participatie-uitdagingen. Het maakte ons nieuwsgierig naar haar werkwijze, want die uitdagingen spelen in elke regio. Marieke van Noort – adviseur regionale participatie bij PGOsupport – interviewt Toke over hoe zij aan het ‘participuzzelen’ is.
 
Toke Slaman: “Steeds meer bestuurders steken hun hand op om dit samen te doen.
 
 
 
 
5 verrassende vormen van patiëntenparticipatie
Talloze pareltjes van patiëntenparticipatie beschreven we de afgelopen jaren. Stuk voor stuk leerzaam. Soms zitten daar opvallende, bijzondere tot zelfs aangrijpende samenwerkingen tussen. We lichten er 5 verrassende vormen van participatie uit: van participatie door mensen met een verstandelijke beperking tot patiëntbetrokkenheid bij fundamenteel onderzoek.
 
 
 
 
Publicaties DORP naar Participatiekompas
DORP, het Dutch Oncology Research Platform, houdt op te bestaan. DORP publiceerde veel kennis over patiëntenparticipatie. In overleg met DORP nemen we een aantal publicaties over op Participatiekompas. Zo blijft nuttige informatie beschikbaar voor onderzoekers en patiëntenvertegenwoordigers.
 
 
 
 
 
Handleiding begrijpelijk Proefpersonen Informatie Formulier (PIF)
 
Handleiding patiëntenparticipatie in Clinical Trial Roadmap
Begrijpelijke taal is prettig voor iedereen. Het is bovendien wettelijk verplicht om deelnemers aan onderzoek vooraf helder te informeren. DORP stelde een handleiding samen voor een begrijpelijk Proefpersonen Informatie Formulier (PIF). Met onder meer:
  • tips voor vereenvoudigde tekst
  • tips voor gebruik van illustraties
  • checklist beeldmateriaal
  • testen van patiëntvriendelijke PIF
 
DORP ontwikkelde een Clinical Trial Roadmap voor klinisch oncologisch onderzoek, inclusief een ‘Handleiding vormgeven patiëntenparticipatie’.
De routekaart vermeldt per fase waar en hoe patiëntenparticipatie mogelijk is. Dat is niet alleen behulpzaam voor oncologisch onderzoek, maar voor elke soort klinisch onderzoek.
 
 
 
 
 
illustratief
Specifieke doelgroepen betrekken
Je wilt dat iedereen die het aangaat, kan participeren in jouw verbeterproject of gezondheidsonderzoek. Dat vraagt om betrokkenheid van veel verschillende mensen.
Dat is inspirerend, waardevol en tegelijk soms een uitdaging. Want hoe betrek je bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking? Of mensen met dementie? Verspreid in de kennisbank vind je veel handvatten, tips en goede voorbeelden.Voor het gemak zetten we die bij elkaar in een dossier.
 
 
 
 
Handreiking participatie voor gemeenten
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) publiceerde een handreiking voor inwonerparticipatie bij gemeenten. Hij beschrijft hoe gemeenten aan de slag kunnen met participatie. Als een routekaart: een manier om belangrijke vraagstukken rond participatie langs te lopen. 

Hoewel geschreven voor gemeenten, biedt de handreiking ook inspiratie aan iedereen die een visie op participatie wil ontwikkelen en wil omzetten naar beleid en uitvoering. Ook is hij interessant voor lokale belangenbehartigers die willen weten hoe gemeenten participatie aan (kunnen) pakken.
 
 
 
  Veel gelezen op Participatiekompas  
 
 
 
Hoe critical friends participeren bij zorgvernieuwing
Kennisbank > praktijkvoorbeeld
   
 
 
 
 
Beslisboom participatieverzoeken voor patiëntenorganisaties
Kennisbank > tool
   
 
 
 
 
Design thinking
Kennisbank > methode
   
 
 
 
 
5 redenen om de participatiematrix te gebruiken
Actueel > artikel
   
 
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |