Participatie maakt je werk beter én leuker
    Contact   Webversie  
 
 
 
3 proefschriften over patiëntenparticipatie
Patiëntenparticipatie is aan een opmars bezig, óók in de academische wereld. In de kennisbank op Participatiekompas vind je steeds meer proefschriften over patiëntenparticipatie. We lichten er 3 uit, over participatie bij onderzoek:
  • Jacquelien Noordhoek, directeur van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS), onderzocht hoe haar patiëntenorganisatie vormgaf aan patiëntenparticipatie.
  • Inclusief onderzoek is het onderwerp van Sofie Sergeant. Zij schreef een proefschrift over mensen met een beperking, academici en professionals die samenwerken in een onderzoeksteam.
  • Anne-Floor Schölvink geeft in haar proefschrift antwoord op vragen als: Wat is patiëntenparticipatie? Waarom gebeurt het (nog) niet op grote schaal? Waarom is het betekenisvol en structureel betrekken van patiënten zo moeilijk? En is daar iets aan te doen?
 
 
 
 
Mensen met een verstandelijke beperking adviseren onderzoekers
Aan de Tilburg University zitten mensen met een verstandelijke beperking in een adviesraad voor onderzoekers. De adviesraad bestaat uit 5 mensen met een verstandelijke beperking. De voorzitter is ook co-onderzoeker.

Raadsvoorzitter Kim Beenhakker en hoogleraar Petri Embregts schreven er een artikel over, waarin ze de werkwijze van de raad uitvoerig beschrijven.

Participatiekompas vat het voor je samen.
 
 
 
 
4 mensen wijzen naar iets
 
Scholing patiëntenparticipatie
 
Kickstarter voor onderzoekers
Hoe breng je patiëntenparticipatie in praktijk? Een training, workshop of een complete leergang kan uitkomst bieden.

Op de pagina ‘Scholing’ op participatiekompas vind je een selectie uit het aanbod. Van ‘Focusgroepen leiden’ tot een online module ‘Rollen in participatie’ (kosteloos!) of een training participatief actieonderzoek’.

Ken je een cursus die niet mag ontbreken? Tip de redactie via het contactformulier op de website!
 
Wist je dat .. de Kickstarter op participatiekompas, is ontwikkeld met en voor onderzoekers? Je zou kunnen zeggen: met onderzoekersparticipatie. In de Kickstarter vinden onderzoekers antwoord op hun vragen over patiëntenparticipatie:
  • Patienten betrekken, ook wanneer dit niet voor de hand ligt
  • Vormgeven aan patiëntenparticipatie
  • De juiste ervaringsdeskundige vinden
  • Omgaan met voorwaarden van subsidiegevers
  • Patiëntenparticipatie verdiepen
 
 
 
 
 
Samenwerken met specifieke doelgroepen
Zorg, welzijn en onderzoek gaan over iedereen. Dat vraagt dus ook om betrokkenheid van veel verschillende mensen. Dat is inspirerend en waardevol, en tegelijk een uitdaging. Want hoe betrek je verschillende doelgroepen? En waar moet je op letten als je bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking wilt betrekken?

Op de pagina ‘Samenwerken met specifieke doelgroepen’ bundelen we voorbeelden en tips voor wie samenwerking wil opzetten. Zodat je ziet dat het wél kan, ook als je twijfelt.
 
 
 
 
infographic die verschillende stappen van ouderenparticipatie in beeld brengt
Leestip: Beleidsparticipatie van ouderen
Gemeenten hebben behoefte aan ondersteuning bij de beleidsparticipatie van senioren.
Movisie publiceert een overzichtelijke infographic die de stappen van ouderenparticipatie en de drempels in kaart brengt. De infographic geeft ook een overzicht van alle informatie die er al is. Zoals een handboek ouderenparticipatie, een inspiratiebundel en een e-book.

Bekijk de informatie op de website van Movisie:
 
 
 
 
Burgerparticipatie
Het handboek ‘Burgerparticipatie in beleidsvorming en/of projecten’ van Burgerkracht Limburg is een-op-een toe te passen bij regionale of lokale burgerparticipatie. Het is een goed doordacht handboek, stappenplan en werkboek dat naadloos aansluit op de participatiematrix.

Ook voor participatie in een andere context of met een andere doelgroep, is het een mooie inspiratiebron.
 
 
 
  Veel gelezen op Participatiekompas  
 
 
 
Collectie patiëntervaringsverhalen beschikbaar voor systematisch onderzoek
Kennisbank> Een prachtige bron voor verdiepend onderzoek naar patiëntervaringen.
   
 
 
 
 
5x ‘Patiëntenparticipatie by design’
Blog> Patiëntenparticipatie vraagt altijd maatwerk.
   
 
 
 
 
Argumentatie voor patiëntenparticipatie
Kickstarter voor onderzoekers> Waarom zou je patiënten betrekken bij je onderzoek?
   
 
 
 
 
 
 
Tip de redactie!
Participatiekompas wijst de weg naar patiëntenparticipatie. Met praktische handvatten en inspirerende voorbeelden om patiënten en cliënten te betrekken. We richten ons op alle betrokken partijen: zorgverleners, beleidsmakers, onderzoekers en patiëntenorganisaties.

Heb je een interessante publicatie, bijeenkomst of een participatiepareltje? Een tip, een vraag of opmerking? Laat het weten!
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |