Een inkijkje in zuivere inwonerparticipatie
    Contact   Webversie  
 
 
 
Burgerberaad: inwoners denken mee over de toekomst van de zorg
Zorgbelang Brabant | Zeeland organiseerde het eerste burgerberaad in Nederland dat over de zorg gaat. Honderden inwoners dachten mee over de vraag: hoe organiseren we samen de zorg in Zeeland? Bijzonder is dat beleidsmakers vooraf beloofden de adviezen van burgers op te volgen. Hoe verliep dit unieke burgerberaad?

PGOsupport-adviseur Marieke van Noort was 1 van de gespreksleiders. Ze vroeg Pascalle de Looff, projectleider inwonerparticipatie naar alle bijzonderheden:
  • Hoe hebben ze alle gemeenten en zorgaanbieders meegekregen?
  • Hoe kwamen ze aan deelnemers?
  • Hoe is gezorgd dat het niet vrijblijvend is?
 
 
 
 
Wat we van burgerberaden leren over patiëntenparticipatie
In een burgerberaad praten honderden inwoners mee, bijvoorbeeld over de zorg. Dat is iets anders dan participatie door een select aantal getrainde patiëntenvertegenwoordigers. Maar de stem van de mensen om wie het gaat kan aan kracht winnen door een combinatie van inwonerparticipatie (bijvoorbeeld in een burgerberaad) en patiëntenparticipatie.

We schetsen de mogelijkheden van burgerberaden voor patiëntenvertegenwoordigers, bestuurders van patiëntenorganisaties en beleidsmakers.
 
 
 
 
 
De juiste patiëntenvertegenwoordiger op de juiste plek
 
Nieuw model combineert participatierol met fase van ervaringsdeskundigheid
PGOsupport-adviseur Casper Schoemaker merkt dat onderzoekers weinig oog hebben voor de fase van ervaringsdeskundigheid van een patiëntenvertegenwoordiger.
Terwijl: “Het maakt nogal uit of iemand net de diagnose kreeg of al jaren met een aandoening leeft.”

Hij ontwikkelde samen met Maarten de Wit een nieuw model met persona's.

PGOsupport interviewde Maarten en Casper over hun ervaringen en over het model.
 
Hoe zorg je dat je de juiste patiëntenvertegenwoordiger op de juiste plek betrekt? Ook de participatiematrix houdt geen rekening met de mate van ervaringskennis of ervaringsdeskundigheid.
Casper Schoemaker en Maarten de Wit ontwikkelden een praktisch model waarmee onderzoekers en patiëntenvertegenwoordigers de participatie nog waardevoller kunnen maken.
Het artikel is gepubliceerd in een Engelstalig tijdschrift. Participatiekompas vat het voor je samen.
 
 
 
 
 
5 video's over patiëntenparticipatie bij onderzoek
Geen zin of tijd om te lezen? We selecteerden 5 korte, inspirerende video’s over patiëntenparticipatie bij onderzoek. In een paar minuten ontdek je het waarom, wat en hoe:
  • Onderzoeker en patiëntenpanel over de meerwaarde van patiëntenparticipatie
  • Misvattingen over participatie ontkracht
  • Rollen van patiënten bij onderzoek
  • Inclusief onderzoek bevordert de validiteit
  • Patiëntenparticipatie bij Bristol University.
 
 
 
 
6 aanbevelingen voor betere samenwerking in onderzoek
Patiëntenparticipatie is zeker niet altijd een hoera-verhaal. Daar kunnen ervaringsdeskundige Annelies Meuleman en onderzoeker Laura Nooteboom over meepraten. “Dat moet beter kunnen”, vonden ze.
Ze besloten om de hobbels in hun samenwerking te onderzoeken. Het resultaat: 6 concrete adviezen om de samenwerking in participatief onderzoek te verbeteren. De aanbevelingen zijn relevant voor iedere samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en onderzoekers. Daarom hebben we een samenvatting en link naar het rapport opgenomen in de kennisbank.
 
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
5
sept
 
 
Online vragenuur Burgerberaad Zorg Zeeland
Zorgbelang Brabant | Zeeland en PGOsupport organiseren een online vragenuur over het Burgerberaad Zorg in Zeeland. Zorgbelang, een inwoner en PGOsupport vertellen over deze unieke vorm van inwonerparticipatie. 15:30 tot 17:00 uur, kosteloos.
 
 
 
 
 
 
ieder moment
 
 
Ervaringsdeskundigheid
Een korte online module. Over het verschil tussen ervaringen met een aandoening en ervaringsdeskundigheid. Kosteloos, zelfstudie.
 
 
 
 
 
 
28
sept
 
 
Invloed op de vergoeding van geneesmiddelen
Hoe komt een geneesmiddel in het basispakket? En hoe kan een patiëntenvertegenwoordiger dat beïnvloeden? Themabijeenkomst van PGOsupport, in Utrecht. Sprekers: Reva Efe (Zorginstituut) en Dominique Hamerlijnck (EUPATI-fellow). 16:00 tot 18:00 uur, kosteloos.
 
 
 
 
 
  Veelgelezen op Participatiekompas  
 
 
 
Manifest tegen schijnparticipatie
Harteraad schuift al meer dan 10 jaar aan bij onderzoek, kwaliteitsverbetering en innovatie in de zorg. In hoeverre draagt dat echt iets bij? De patiëntenorganisatie onderzocht de impact. Dat leidde tot 9 voorwaarden voor zinvolle participatie.
   
 
 
 
 
4 manieren om te achterhalen wat er bij patiënten leeft
Wil je weten of de zorgverlening voldoet, waar het beter kan? Vraag patiënten en naasten hoe zij het ervaren. Of betrek ze direct bij het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Hoe je hun mening achterhaalt? We zetten 4 manieren op een rijtje.
   
 
 
 
 
Effectieve en duurzame patiëntenparticipatie Cystic Fibrosis Stichting
De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) leerde door de jaren heen patiëntenparticipatie effectief vorm te geven. Directeur Jacquelien Noordhoek beschrijft in haar proefschrift hoe de patiëntenorganisatie dat deed. Ze legt voorwaarden en criteria bloot voor het verder ontwikkelen van patiëntenparticipatie bij wetenschappelijk onderzoek en zorgverbetering.
   
 
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |