de mooiste participatieparels
    Contact   Webversie  
 
 
 
5 favoriete artikelen op Participatiekompas van onze adviseurs
Participatiekompas is een schatkamer vol met participatieparels: boordevol methodes, themapagina’s, achtergrondartikelen en inspirerende praktijkvoorbeelden. Van ‘Patiëntenparticipatie verdiepen’ tot burgerberaad, jongeren betrekken en schijnparticipatie. Ook onze eigen adviseurs gebruiken de website graag bij hun werk. We vroegen ze naar hun favorieten: welke informatie is voor hen onmisbaar?
 
 
 
 
Participatie centraal in Nederlandse Kanker Agenda
Er zijn al veel projecten om de kankerzorg te verbeteren. Goede initiatieven, maar ze zijn versnipperd. Hoogste tijd voor betere afstemming, bundeling en samenwerking. Alle betrokkenen, onder wie patiënten, stelden samen 20 doelen om de impact van kanker te verminderen, vastgelegd in de Nederlandse Kanker Agenda. Hoe verliep dat grote participatieproces waarbij meer dan 100 organisaties betrokken waren?

We vroegen het aan Carla van Laer, programmamanager van het Nederlands Kanker Collectief. En natuurlijk deelt ze haar participatietips.
 
 
 
 
 
Ervaringskennis in ggz verrijkend
 
Meerstemmigheid in lokaal beleid
Leestip: Proefschrift over ervaringskennis in de ggz

Ggz-professionals kunnen hun eigen worsteling met psychische problemen inzetten in de zorg. Simona Karbouniaris onderzocht hoe dit gebruik van ervaringsdeskundigheid bijdraagt aan het herstelproces van cliënten en vond positieve resultaten. Ze ontdekte ook dat veel zorginstellingen ‘koudwatervrees’ hebben. Dat vraagt om meer ontwikkeling, acceptatie – en training. Promotie-onderzoek van Simona Karbouniaris.
Lees meer op de website van de Hogeschool Utrecht.
 
Leestip: Ruimte voor invloed van bewoners
Wat kunnen gemeenten doen om de stem van burgers in een kwetsbare situatie beter te horen? Daarover gaat de verkenning 'Ruimte voor invloed' van Movisie. 
Mensen worden minder goed gehoord als zij in een kwetsbare situatie zitten. Of als zij het vertrouwen in de overheid zijn verloren of zich niet thuis voelen in participatievormen.
Daarmee dreigt niet alleen de participatiekloof maar ook de invloedskloof tussen groepen burgers dieper te worden.
Movisie beschrijft in deze verkenning hoe gemeenten kunnen bevorderen dat deze mensen hun stem kunnen, willen en mogen laten horen. Het rapport bevat concrete voorbeelden van hoe enkele gemeenten daar handen en voeten aan geven.
Inspiratie voor participatie dus!
 
 
 
 
 
Video: patiëntenparticipatie in geneesmiddelenontwikkeling
Patiëntenparticipatie bij geneesmiddelenonderzoek en -ontwikkeling: een video van EUPATI, de European Patients’ Academy on Therapeutic Innovation.

De video (Engels) geeft praktische informatie over het betrekken van patiëntenvertegenwoordigers bij geneesmiddelenontwikkeling.
 
 
 
 
 
ieder moment
 
 
Gezondheidsvaardigheden
Een korte online module van PGOsupport. Je leert wat het voor mensen betekent als ze moeite hebben informatie te begrijpen. Je leert ook hoe je mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden bereikt. Zelfstudie, kosteloos te volgen.
 
 
 
 
 
 
ieder moment
 
 
Ervaringsdeskundigheid
Een korte online module van PGOsupport. Over het verschil tussen ervaringen met een aandoening en ervaringsdeskundigheid. Zelfstudie, kosteloos te volgen.
 
 
 
 
 
  Veel gelezen op Participatiekompas  
 
 
 
10 tips om jongeren meer te betrekken - van jongeren zelf
Ontdek hoe 2 bevlogen jongeren tegen cliëntenparticipatie aankijken. Hoe zij zich inzetten om vanuit ervaringsdeskundigheid de (jeugd)zorg te verbeteren en welke tips zij hebben om jongeren te betrekken.
   
 
 
 
 
Participatie-valkuilen
Veelvoorkomende valkuilen bij patiëntenparticipatie, en hoe ze te vermijden.
   
 
 
 
 
Focusgroepen: organisatie, begeleiding en analyse
Praktische handleiding voor onderzoekers, patiëntenvertegenwoordigers en beleidsmedewerkers. Met download en tips voor online focusgroepen.
   
 
 
 
 
 
 
Tip de redactie!
Participatiekompas wijst de weg  naar patiëntenparticipatie. Met praktische handvatten en inspirerende voorbeelden om patiënten en cliënten te betrekken. We richten ons op alle betrokken partijen: zorgverleners, beleidsmakers, onderzoekers en patiëntenorganisaties.

Heb je een interessante publicatie, bijeenkomst of een participatieparel?  Een tip, een vraag of opmerking? Laat het weten!
 
 
 
 
Footer logo
Wegwijzer naar patiëntenparticipatie
Website Participatiekompas |  Website PGOsupport | 
Afmelden |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid |