Cursussen lotgenotencontact, mediatraining, 16 online modules en meer…
 
Lees online  |  Afmelden
 
   
Nieuwsbrief | 31 mei 2022
 
 
 
Waarom minder vragen soms meer oplevert
 

Als je wilt dat de activiteiten van je organisatie relevant zijn, moet je weten wat er speelt onder je achterban. Dat kun je doen door mensen te bevragen. Belangrijk is om vooraf goed te bedenken wat je echt wilt weten. Een valkuil is dat je te veel vragen wilt stellen. Soms levert minder vragen stellen gewoon meer op. Hoe dat werkt? Eva Vroonland, adviseur bij PGOsupport, geeft praktische tips.

 
 
 
 
   
Nieuw: online module Gezondheidsvaardigheden
 

Een kwart van de volwassenen heeft moeite om informatie over gezondheid te vinden, te begrijpen en toe te passen. Speciaal voor patiëntenorganisaties en cliëntenraden is er nu een online module over het bereiken, betrekken en vertegenwoordigen van deze grote groep mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. De online module (60 minuten) is vrij toegankelijk. Je kunt hem volgen wanneer je wilt!

 
 
 
 
Foto Louise Bouman
 
 
EUPATI NL-student lobbyt met lef
 

Het Ministerie van VWS besloot eind 2021 om de kinderhartchirurgie te concentreren in Utrecht en Rotterdam. Dat heeft flinke consequenties voor kinderen met een zeldzame longaandoening. Louise Bouman, EUPATI Nederland-student en voorzitter van de Stichting Pulmonale Hypertensie, startte direct een stevige lobby. Ze laat zien wat je als patiëntenvertegenwoordiger voor elkaar kan krijgen en geeft tips voor andere organisaties. Het besluit is nu teruggedraaid en wordt opnieuw bekeken.

 
 
 
 
 
Mooi staaltje patiëntenparticipatie bij zorgvernieuwing
 
De Juiste Zorg op de Juiste Plek is de landelijke aanpak voor een toekomstbestendige zorg. De zorgvernieuwing bij Tergooi Medisch Centrum is daar een leerzaam regionaal voorbeeld van. De inbreng van patiëntenvertegenwoordigers als ‘critical friends’ is een topvoorbeeld om van te leren. Op onze website Participatiekompas.nl maakten we een tweeluik met de ervaringen en tips van de patiëntenvertegenwoordigers én van de zorgverleners. 
 
 
 
 
  Deel 1: Critical friends over participeren bij zorgvernieuwing  
 
  In het programma 'Zorg Dichterbij' van Tergooi Medisch Centrum is de inbreng van ‘critical friends’ cruciaal. Critical friends zijn ervaringsdeskundigen die zijn opgeleid om kritisch en betrokken mee te denken in projecten rond De Juiste Zorg op de Juiste Plek - de landelijke aanpak voor toekomstbestendige zorg.

De critical friends Eefje Broertjes en Menno Wagenaar geven hun tips in de samenwerking met Tergooi MC.
 
 
 
 
 
  Deel 2: de leerervaringen van Tergooi Medisch Centrum  
 
  Het programma ‘Zorg Dichterbij’ van Tergooi MC omvat tientallen deelprojecten om slimmere zorg te realiseren, zodat een kleiner ziekenhuis mogelijk wordt.

Het betrekken van de patiënt is vanzelfsprekend. We vroegen programmamanager Ruud Davids en stafmedewerker participatie Leonie Kok naar de samenwerking met de critical friends. Wat zijn hun tips en leerervaringen?
 
 
 
 
 
Parkinson Vereniging: nieuwe app voor leden
 
De Parkinson Vereniging wilde onderling contact makkelijker maken voor haar leden. De vereniging liet een app ontwikkelen waarmee leden op hun mobiel of tablet vrijwel alles kunnen delen. Bovendien kan de vereniging nu zelf ook makkelijker met leden communiceren. De app neemt veel administratief werk uit handen. Communicatiemedewerker Nynke de Monchy is enthousiast over de voordelen. Een inspirerend voorbeeld voor andere organisaties!
 
 
Cursusagenda
 
In onze cursusagenda vind je een overzicht van alle cursussen, online, op locatie en een combinatie daarvan. Bekijk ook onze 16 online modules, die je kunt doen wanneer je wilt.

Is de cursus van je keuze vol of nog niet gepland? Laat je gegevens achter via de 'Hou me op de hoogte'-knop op de cursuspagina. Dan weten wij dat er belangstelling is voor de cursus en krijg jij als eerste bericht als we de cursus weer plannen.
 
 
 
16
juni
  Groepsgewijs lotgenotencontact (online en Zwolle)  
 
 
 
 
 
 
23
juni
  Individueel lotgenotencontact (online en Utrecht)  
 
 
 
 
 
 
23
juni
  Masterclass Mediatraining (Hilversum)  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
pgo logo
Samen meer betekenen voor cliënten
 
0‍3‍0 2‍0‍4‍0 7‍0‍0    |   Website PGOsupport    |   Website Participatiekompas
 
Afmelden   |   Doorsturen   |   Gegevens wijzigen  |   Privacybeleid
 
twitter linkedin youtube