Interessante informatie voor iedereen die betrokken is bij medicijnontwikkeling, -innovatie en patientenvertegenwoordiging.
April 24
Eupati Logo
 
 
 
 
 
EUPATI-NL studenten 2021-2022 zijn inmiddels EUPATI Fellows, van harte gefeliciteerd! Met dank aan alle partners kijken wij terug op weer een mooie leergang en bereiden we met veel plezier leergang 2023-2024 voor. Want de vraag naar ervaren patiëntenvertegenwoordigers bij medicijninnovatie groeit nog steeds, een belangrijke ontwikkeling die bijdraagt aan passende geneesmiddelen en zorg.   

Heb jij nog tips, iets wat je kwijt wilt of gewoon een vraag? Neem contact met ons op, we horen het graag: eupati@pgosupport.nl
 
Annemiek van Rensen voor de groep voordat de diplomauitreiking begint
EUPATI-NL opleiding
EUPATI-NL leergang 2021-2022 afgerond
Ook de laatste trainingsdag van deze opleiding voor ervaren patiëntenvertegenwoordigers was een interessante. De boeiende presentatie van Medicijn voor de Maatschappij sloot goed aan bij de trainingsdag van 10 november bij het Zorginstituut Nederland. De gesprekken met verschillende experts binnen medicijnontwikkeling waren interessant voor alle aanwezigen.  
illustratie die zegt: nu aanmelden voor EUPATI essentiials
Patient engagement - verdiep je kennis
Heb jij als professional ervaring met en ben je betrokken bij 'patient engagement'? Dan kunnen de 'The EUPATI Essentials' interessant zijn. Speciale modules over specifieke onderwerpen die je verdieping geven. De volgende onderwerpen staan gepland: 

Module 1 – Establishing a successful relationship with patients
Module 2 – Communication and cultural differences in the relationship with patients
Module 3 – Patient engagement with special patient populations

Module 1 is op 19 januari 2023.
CIOMS rapport over belang betrokkenheid patiënten bij life-cycle van medicijnen
Recent verschenen: het rapport van CIOMS Working Group XI: “Patient Involvement in the development, regulation and safe use of medicines” Dit Engelstalige rapport van CIOMS beschrijft het belang van de betrokkenheid van patiënten bij de life-cycle van medicijnen: vanaf de ontwikkeling tot en met de monitoring en veilig gebruik in de dagelijkse gezondheidszorg.

Deze inspirerende publicatie kwam tot stand door bijdragen van werkgroepleden uit alle hoeken van de wereld en ook vanuit alle relevante stakeholders. Annemiek van Rensen zat namens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in de werkgroep en werkte ruim 3 jaar mee aan de totstandkoming van het rapport. Een een artikel op www.eupati.nl vertelt zij hier meer over. 

Naar aanleiding van dit rapport wordt ook een webinar georganiseerd, hierover meer verderop in deze nieuwsbrief.
 
afbeelding met de tekst 'Rondetafelgesprek Vrije Artsenkeuze'
Het gaat om meer dan de kosten
Patienten hebben recht op optimale zorg, ongeacht wie de zorg geeft en waar. Toch is er te weinig relatie tussen contractering en goede zorgkwaliteit. "Patiënten hebben geen idee of ze de rekening van een zorgverlener krijgen vergoed door de zorgverzekeraar en ze weten al helemaal niet waarom de ene zorgverlener wel en de andere niet is ingekocht door een verzekeraar. Wat heb je dan aan vrije artsenkeuze?" Dat zei directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland vandaag in de Tweede Kamer tijdens een ronde tafelgesprek over contractering in de zorg.Volgens Veldman is de discussie over vrije artsenkeuze een discussie tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. 
Interessant CIOMS webinar
Eerder in deze nieuwsbrief al te lezen: Op dinsdag 31 januari 2023 organiseert het Centre of Regulatory Excellence (CoRE), samen met de Council for International Organizations of Medical Sciences (CIOMS) een webinar over patiëntenparticipatie bij de ontwikkeling en het gebruik van medicijnen. Aanleiding is het actuele rapport van CIOMS Working Group XI: “Patient Involvement in the development, regulation and safe use of medicines”. Een internationale delegatie van de werkgroep komt tijdens het webinar aan het woord. Alle stakeholders, zoals patiënten, industrie en autoriteiten, zijn hierin vertegenwoordigd. Bekijk de site voor meer informatie, je kan je hier ook aanmelden voor dit gratis webinar.
 
Volgende EUPATI-NL nieuwsflits: februari 2023
Dit is de laatste nieuwsfilts van 2022. De eerstvolgende nieuwsflits ontvang je weer in februari 2023. Wij wensen iedereen warme, liefdevolle feestdagen en kijken verwachtingsvol uit naar het nieuwe jaar. 
 
Volg ons
Ook via onze website en LinkedIn-pagina houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in patiëntenparticipatie bij medicijnontwikkeling.
Linkedin Linkedin
Contact
Het team van EUPATI NL werkt vanuit het kantoor van PGOsupport in Utrecht.

Daltonlaan 600
3584 BK Utrecht
eupati@pgosupport.nl
 
Afmelden |  Lees online |  Doorsturen |  Gegevens wijzigen |  Privacybeleid